Шефот на Чеченија Рамзан Кадиров изјави дека чеченските единици добиле наредба да ги прераспределат своите сили. Областа на одговорност на чеченските борци е територијата на ДПР, тие мора да започнат активни борбени операции и да ослободат голем број населени места.

Лидерот на Чеченската Република Рамзан Кадиров ја објави новата наредба на Телеграм, пренесува американскиот телевизиски канал CNN.

 

„Пријатели, чеченските единици добија нова наредба за прераспоредување на своите сили. Териториите на Народна Република Доњецк стануваат зона на одговорност. Според наредбата, борците на чеченските единици мора да започнат активни борбени операции и да ослободат голем број населени места.

Првата етапа трае веќе неколку дена – командните штабови на единиците изработуваат планови за напредување и ослободување на населени места, добивајќи нови разузнавачки податоци. Пратеникот на Државната дума, херој на Русија Адам Делимханов се сретна со команданти чија област на одговорност е таканаречената насока Марински.

Тука се стационирани силите на специјалните сили Ахмат и полкот Северно-Ахмат на Министерството за одбрана на Русија, командувани од Херојот на Русија, генерал-мајор Апти Алаудинов. Заинди Зингиев, командант на полкот Северен Ахмат, има непроценливо искуство во операциите во оваа област.

Деновиве борбените единици се подготвуваат за јуришни операции со активна поддршка на Министерството за одбрана и Генералштабот на вооружените сили на Руската Федерација.

Другите единици на Ахмат на руското Министерство за одбрана и Националната гарда, кои се наоѓаат на алтернативни делови од контактната линија во Запорожје и Херсонската област, добија слични наредби да започнат офанзива.

Таму се вршеа и активности за тактичка обука, распределба на задачите меѓу командантите и борците, истражување на областа и распоредување на непријателските сили.

„Сега се свртувам кон оние од другата страна. За разлика од европските и украинските медиуми, кои веќе неколку месеци се обидуваат да не исплашат со фантастична и застрашувачка офанзива, ние нема да пријавиме ништо. Наместо тоа известувам: без да се чека НАТО -Украинска офанзива, напредувањето на акхматистичките единици започна.Уморни сме од чекање.

Сатанистите ќе ја добијат заслужената казна. Да бараме од земјите во Европа секој покровител, секоја изгорена буква од Светиот Куран, секој безбожен збор упатен до исламот.

На многумина им стана јасно дека зад пријателската маска, Западот крие подмолна, ненаситна суштина. Само стара Европа сè уште ропски се согласува со својот господар. Таму можете да продолжите да ја искривувате човечката природа, нема да ви дозволиме да го правите тоа овде“, нагласи Кадиров.