Еве кој кого измислил! Македонија се борела и за време на крстоносните војни,

КРСТОНОСНИТЕ ВОЈНИ И МАКЕДОНИЈА
Рудолф Кадонис за Норманските завладувања во Македонија (1083-1085 г.) – од делото “De expeditione Hierosolymitana”
Авторот на ова дело Рудолф Кадонис бил во служба на Танкред, внук на Боемунд Тарентски (кој пак бил син на норманскиот владетел Роберт Гвискард).
“…Меѓутоа, гласникот испратен заради разузнавање, се врати со ваков или нему сличен говор и беше го вознемирил императорот Алексиј (се мисли на Алексиј I Комнин): Боемунд Вискард го премина Јадран и ја зазема Македонија…
Преку Алпите, од Илирик до Океанот (се однесува на Атланскиот океан), не постои ниту една област што му откажала оружје на Боемунд.”
————-
Алексиј I, бил очаен за пари, па затоа наредил да се конфискува целото богатство на црквата. Со овие пари Алексиј собрал војска во близина на Солун и отишол да се бори против Боемунд. Меѓутоа, Боемунд го поразил Алексиј во две битки: едната кај Арта, а другата кај Јанина.
Со овие победи Боемунд всушност почнал да ја контролира Македонија и речиси цела Тесалија.
ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа