Европска Енциклопедија: Јазикот кој Кирил и Методиј го одбрале е нивниот солунски старо македонски дијалект од Македонија

По кој знае кој пат да повториме, кога тие живееле во Солун, никаков бугарин нема стапнато во градот, за да постојат бугарски жители, цркви, односно за да ги присвојуваат Кирил и Методиј, а пак денес да ги претставуаат за Бугари.

Честит 24 мај!
Ден на македонските и сесловенски просветители Свети Кирил и Методиј.
Во енциклопедијата Indo-European Culture за нивниот јазик е прецизно дефинирано дека е основан врз база на солунскиот дијалект на старо-македонскиот јазик.
ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа