На Украина и требаат четири чуда за успешно да ги истисне руските сили, изјави полковникот на белгиските вооружени сили Роџер Хусен, поранешен член на воената команда на неговата земја, цитиран од локалните медиуми.

Експертот објаснува дека успехот ќе биде поврзан со постигнување резултат кој не бил виден во минатиот век од модерните војни. Според него, војните во 20 век се решавале токму со контраофанзиви.

Според него, шансите за успех во денешниот случај не се големи. Според него, влијание ќе има теренот, односот на силите и рускиот одговор. Полковникот додава дека за да успеат Украинците,  четирите чуда  мора да се исполнат истовремено, пренесува БТА.

Најпрво, Хузен го поставува прашањето за преминот од одбрана во  напад , бидејќи до сега украинските сили дејствуваа под закрила на згради и ровови. Кога ќе тргнат во офанзива, ќе бидат под поглед на средствата за надгледување на непријателот и ќе бидат под ракетно и воздушно огнено оружје.

 

Украинците ќе мора да го поминат Днепар и други места исечени од водни тела, над кои мостовите се одамна уништени. Ова ќе бара многу  опрема  и ќе мора да биде распоредено под постојан непријателски оган.

Второ е прашањето за  нумеричка и воена супериорност  – никогаш немало случај во кој контраофанзивата била успешна кога била извршена од сили без нумеричка супериорност, ниту со поголема и подобра артилерија или воздухопловство (Воздухопловни сили).

 

Според Хузен, дури и западните трупи, целосно подготвени и опремени, би имале потешкотии да ја надминат одбраната изградена од Русија. Во исто време, Украинците мора да оперираат без доволна противвоздушна одбрана, со недостиг на муниција, со мешавина од нови и стари оклопни возила, со ловци – со полно работно време и регрути – без искуство во сложени офанзивни операции од големи размери.

Третата точка е одговорот на Русија – дали ќе ги набљудува акциите без учество, или дали ќе може да ги прераспредели своите сили и да возврати со уште една  своја офанзива . Хузен препорачува Украина да продолжи да удира во задниот дел на непријателот со прекинување на синџирите за снабдување на првата линија. Тој забележува дека засега не е јасно дали Русија ќе повика на нова итна мобилизација.

Конечно, експертот укажува на потребата да се одржување на поддршката за Киев , дури и ако напредокот во враќањето на заробените украински земји е бавен или делумен. Хусен известува дека очекуваната украинска офанзива го подига моралот и ги шири руските сили, намалувајќи ја нивната способност за удар.

 

Во исто време, одложувањето на украинската офанзива може да ги дестабилизира војниците и дополнително да се влоши доколку не се постигнат наведените цели.

 

Според експертот, последиците ќе бидат лоши не само за украинските војници, туку и за духот на украинските граѓани, а тоа е одлучувачко за отпорот. Хусен потсетува дека рускиот претседател Владимир Путин веќе го прогласи времето за свој сојузник и изрази очекување дека Западот ќе се измори од војна.