Ноќта на 21 мај, претседателот на Русија им честиташе на единиците на ПВК „Вагнер“ и на вооружените сили кои го поддржуваат нивниот напредок за целосното ослободување на Бахмут (Артјомовск).

 

„Владимир Путин им честита на амфибиските јуришни трупи на Вагнер, како и на сите војници од единиците на руските вооружени сили кои им ја дадоа потребната поддршка и крило, за завршувањето на операцијата за ослободување на Артјомовск“, објави Кремљ.

 

Сите кои се истакнале ќе бидат наградени со државни награди“, се вели во соопштението на претседателската администрација.

 

Жестоката и крвава битка за Бахмут траела 224 дена. Борците на руската приватна воена компанија напредуваа метар по метар, се претворија во огромна тврдина, каде буквално секоја куќа стана утврден бастион со пукачки точки во становите и подрумите.