Ирски политичар кој бил осуден на смрт на бесилка ја кажал вистината за Македонија: „Јас познавам само две трагедии на светот – трагедијата на Ирска и на Македонија. Тоа се две земји натопени со крвта на два маченички народа“

МАКЕДОНИЈА НИЗ ЕВРОПСКАТА ИСТОРИОГРАФИЈА
Трагичната судбина на македонскиот народ веднаш по Балканските војни, длабоко го возбудила ирскиот политичар Камизет.
Камизет бил осуден на смрт од Англичаните за време на Првата светска војна. Тој исправен пред бесилката извикал:
„Јас познавам само две трагедии на светот – трагедијата на Ирска и на Македонија. Тоа се две земји натопени со крвта на два маченички народа“ – Ж. Волф (с.с – Дипломатски белешки – 2001)
Сите реакции:

5

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа