Каде сте сега Блгари? Во документи од 1910 од битолската гимназија 155 ученици се пишале како македонци кои говорат македонски јазик! Кој сега кого измислил?

1910 година – Грчко патриаршко училиште за учениците запишало дека говорат на македонски јазик.
Во списокот на грчки стипендисти, во централниот машки интернат во Битола, за учебната 1910/1911 г., се поместени основните податоци на 155 ученици до 18-годишна возраст. Покрај влашки, грчки, грчковлашки и албански, во колоната каде што бил напишан јазикот кој го говореле стипендитите, стои и македонски јазик.
Ама, како сега вака “братјата” Блгари на Европа и велат дека пред 1945 година сме немале јазик.
Извор: Βουρη, Σοφια. 2005. Οικοτροφεια και υποτροφιες στη Μακεδονια (1903-1913), Αθηνα.
Се надеваме дека ќе им се најдат овие податоци и на нашите браќа и сестри (заследете ги и споделувајте ги нивните страни):
– Stilianos Samartzis
Сите реакции:

Златко Крстевски, Marjan Trajkovski и 34 други

1 коментар
23 споделувања
Ми се допаѓа

Коментирај
Сподели
ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа