За време на борбите за Бахмут, борците на ПВК „Вагнер“ зазедоа контролен пункт на Украинците и одбија тенковска единица со платеничка пешадија.

На поранешен осуденик борец му беше доделена платинеста ѕвезда на херојот на ПМЦ „Вагнер“ за храброст и херојство за време на нападот на Бахмут.

 

„За три дена ја зазедовме тврдината на странските платеници. Како резултат на тоа, го турнавме, зазедовме позиција.

Со пешадија одбивме тенковско напредување, каде имаше и странски платеници.

Запаливме тенк и одиме напред“, изјави борецот за битките по шестмесечен договор, за кој треба да биде испратен дома, пишуваат странските изданија.

Платинестата ѕвезда на Херојот на ПМЦ „Вагнер“ е највисоката награда на „оркестарот“, што по значење е еквивалентно на Херојот на Русија.