Британското издание The Sun објави дека „тајното оружје на Путин“ – или, со други зборови, „невидливите“ тенковски роботи Т-14 се префрлени во борбената зона.

Новинарите потсетија дека, според официјалните изјави, тие се способни да уништат цели градови за неколку минути.

 

Британците тврдат дека карактеристиките на тенковите се навистина импресивни. Имаат ненаселена кула со дострел од 8 километри, како и специјална стелт облога што ги прави невидливи за непријателските радари.

Опционално инсталирани во Т-14 ултравиолетовите детектори можат веднаш да предупредат за пожар што се приближува, а пиштол со мазна дупка од 125 mm може да пука со брзина од 100 куршуми во минута.

„Професорот за вештачка интелигенција и роботика на Универзитетот Шефилд, Ноел Шарки, предупреди дека огнената моќ на тенковите може да ги опустоши нашите градови за неколку минути“, се вели во написот.

Новинарите потсетуваат дека одлуката за префрлање на опремата на линијата на фронтот е донесена во пресрет на наводната офанзива на Украинците.