Цели градови се принудени да живеат во страв од напад на мечки, кои талкаат и уништуваат сè по нив.

 

Хоророт зафатил повеќе од осум села и градови на полуостровот Халкидики во Грција, кој е меѓу топ дестинации за бугарски одмор на море, пишува „Телеграф“. 

 

Луѓето таму се плашат да излезат и не се отселиле од своите домови повеќе од 10 дена. Поради тоа, преземени се мерки, патролирање среде ноќ, а полицијата засвири со автомобилот за да ги исплаши грабливите животни.

Освен што е стопирана земјоделската активност на мештаните, тие се загрижени дека инвазијата ќе се одрази и на нивниот туризам.