Вооружените сили на Украина (АСУ) спроведуваат интензивни контранапади на запад и југозапад од Бахмут (Артемовск).

Воените дописници известуваат за интензивирање на ударите на украинската армија во регионот Артјом. Според нивните податоци, украинската војска извршила контранапад во правец на населбите Клешеевка и Јагодно.

 

Од 17:50 часот по московско време, беа изгубени неколку позиции на крилата. 

 

Воениот дописник Олександр Симонов цитира слични информации, велејќи дека вооружените сили на Украина се движат кон контранапад.

 

„Единиците на 4-та моторизирана пушка бригада на вооружените сили на Русија ја напуштија територијата југозападно од Ивановски со површина до 3,5 километри. Своите позиции во упориштето на вооружените сили на Украина северозападно од Клешеевка, кои беа окупирани од борците на ПВК „Вагнер“ ги напуштија и единиците на 4-та моторизирана пушка и 374-та бригада со моторизирана пушка. Дополнително, непријателот направи обид да се пробие и на исток од Богдановка“, се вели во пораката. 

Од руското Министерство за одбрана нема официјална потврда на информацијата. 

 

Според соопштението на Генералштабот на украинските вооружени сили, војниците пробиле еден километар долж јужното крило во правец на селото Клешеевка. 

 

Додека украинските трупи се обидуваат да извршат контранапад, руските сили напаѓаат во близина на селото Ступочки, принудувајќи ги украинските вооружени сили да се повлечат. Покрај тоа, во близина на Ивановск, ситуацијата на украинските сили исто така се влоши поради нападите на борците на ПВК „Вагнер“, кои успешно ги задржаа своите позиции.

 

„На картата во областа на селото Клешеевка, непријателот е заглавен“, објави телеграмскиот канал на оркестарот Вагнер за пробивот на украинската војска.