Банката на федерални резерви предупреди дека неодамнешните банкарски превирања може да поттикнат поширока кредитна криза што може да ја забави американската економија и да ги погоди цените на активата.

 

Во најновиот извештај за финансиската стабилност објавен од страна на американската централна банка се вели дека и покрај „одлучните активности“ на американските регулатори и официјални лица за решавање на неодамнешните неуспеси на банките, загриженоста за изгледите може да предизвика „банките и другите финансиски институции дополнително да ја заострат понудата на кредити за економијата “.

 

Во извештајот се додава дека „остриот пад на достапноста на кредитите ќе ги зголеми трошоците за финансирање на бизнисите и домаќинствата, што потенцијално ќе доведе до забавување на економската активност“.

Според документот, „домашните банки имаат доволна ликвидност“, но структурните слабости опстојуваат на пазарите за краткорочно финансирање.

Дополнително, специфичните фондови за обврзници и заеми се соочуваат со одливи и остануваат подложни на значителни откупи. Причината – „имаат хартии од вредност кои можат да станат неликвидни за време на периоди на стрес“.

Федералните резерви ги истакнаа ризиците за ликвидност за осигурителите на живот поради високиот удел на ризични и неликвидни средства во нивните портфолија.

„Федералните резерви се подготвени да се справи со какви било притисоци врз ликвидноста што може да се појават и е посветена да осигура дека американскиот банкарски систем продолжува да ги исполнува своите витални улоги“, заклучува весникот.