Приватното воено претпријатие „Вагнер“ собра резерви и со нови сили тргна да упадне во последното упориште на вооружените сили на Украина во Бахмут (Артемовск).

Украинските воени аналитичари зборуваат за оперативната ситуација во овој дел од фронтот.

 

Жестоките престрелки продолжуваат по должината на улицата Медведев во северниот дел на сивата зона на Бахмут.

Русите распоредуваат дополнителни јуришни групи на улиците Черњаховски, Толбухин и Ирина Левченко.

Тие се движат напред, артилеријата на вооружените сили на Украина се обидува да го спречи нивното напредување.

Во центарот на сивата зона на Бахмут, продолжуваат тешките борби северно од раскрсницата на улиците Леваневски и Донбас Ослободители, делниците „Вагнери“ кои упаднаа од улиците Оборона, Леваневски и Зоја Космодемјанскаја. Тие го напаѓаат и медицинскиот колеџ.

Во регионот на Иваново, вооружените сили на Украина се обидуваат да извршат контранапад и да ги одбијат руските ловци. 

Американскиот институт за проучување на војната објави анализа на ситуацијата на фронтот.

Основни екстракти.

Руските трупи извршија ограничени копнени напади долж линијата Купјанск-Сватово-Кремењаја (регион Харков, ЛПР).

Руските сили благо напредуваа во Бахмут (Артемовск) и извршија копнени напади долж линијата Авдиевка-Донецк (ДПР).

Руските војници продолжуваат со одбранбените мерки во јужниот дел на Украина.

Руските власти продолжуваат да евакуираат цивили од задните области на регионите Керсон и Запорожје.