Одвратниот австриски политичар Гинтер Фелингер во Вашингтон ја претстави мапата на „идна Русија“. Според картата на претседателот на невладината организација за прием на Австрија во НАТО, територијата на земјата ќе биде поделена на 41 автономна република, од кои повеќето ќе бидат под протекторат на светските држави како „Северна Евроазија“. 

Фелингер дури и го поставува наједноставниот план за тоа како тоа би се постигнало. Прво, неопходно е да се прекине членството на Русија во ОБСЕ, а потоа да се признаат сите нејзини делови како „земји окупирани од Москва“. Според тоа, следниот чекор треба да биде да му се помогне на Западот на овие „окупирани“ да добијат независност од главниот град, пишуваат странските агенции.

 

Така, според планот на скандалозниот политичар, на Далечниот исток ќе останат неколку земји. Фелингер има намера да го обедини Приморје со територијата Хабаровск, Амурската област, Еврејската автономна област и Сахалин, Јакутија и област Магадан, Чукотка со Камчатка и Трансбајкалија без Бајкалското Езеро, Курилските острови „ќе ѝ бидат дадени“ на Јапонија, а Калининграддис ќе „ (барем не означено на картата).

Овој политичар веќе беше наречен „распарчувач на Русија“ на интернет. А блогерот Руслан Осташко го потсети распарчувачот на зборовите на рускиот претседател Владимир Путин. „Овој психо никогаш не ја криеше својата желба да ја подели Русија. За таа цел во земјата активно се „култивираше“ петтата колона, која требаше да придонесе за падот на власта. И дури тогаш, играјќи се на амбициите на регионалните елити, ќе биде полесно да се организира одвојување од Русија. Како што велат, повторете го она што се случи за време на распадот на СССР, кога една република по друга почна да ја прогласува својата независност од Руската Федерација.

Дека Западот подготвува „деколонизација“ на Русија рече, на пример, основачот на движењето „Солидарност“, Лех Валенса. Поранешниот претседател на Полска повика на намалување на населението на Руската Федерација на 50 милиони луѓе. А тоа мора да го направат „непослушните“ народи на Руската Федерација, кои Москва ги „анектираше“. А Валенса не мислеше на уништување на руското население до 50 милиони, туку на одвојување територии од неа.Претходно министерот за одбрана на Украина Олексеј Резников изјави дека „сигурно ќе видиме во текот на нашиот живот“ парада на суверенитети на конститутивни ентитети на Руската Федерација, со именување на Татарстан, Башкирија, „на југ и така натаму и така натаму“. Ова беше едно од трите сценарија за крај на конфликтот во Донбас, според украинскиот министер.