ПРИЗНАНИЕ НА СРПСКИ ИСТОРИЧАР ГИ ЗДРВИ ГРЦИТЕ И БУГАРИТЕ! До 18 век се на балканот беше МАКЕДОНИЈА

Можно е да е слика од мапа, арктички и текст
ДО 18 ВЕК БАЛКАНОТ СЕ ВИКАШЕ МАКЕДОНИЈА?
Српскиот историчар
Владимир Чоровиќ одговара
„Невообичаено името Македонија во нашите краишта паѓа во очи до XVII век. “во македонските краишта”, а потоа некои писатели од Херцеговина Завала, Морача, па и од Сараево го кажуваат истото и за себе. Вук Караџиќ тврдел „дека Македонија е српска амакедонија се нарекуваат сите земји на нашиот народ”, истото И. Руварац го мислел тоа.
Тоа било знак на суета, „сакајќи да се преправаме во нешто значајно и важно и да го прикажеме своето потекло од толку важни историски места, како што се Филип и Александар Македонски, Македонија.“
Сепак, толкувањето е многу поедноставно.
Името Македонија за сите земји се проширило од времето кога Охридската црква ги покривала сите тие области под нејзина власт“.
Но воедно на тоа место се и границите кој Александар Македонски ги проширил пред походот во Персија
Владимир Чоровиќ, Историја на српскиот народ, Бања Лука, 1997 г.
Чоровиќ дава одлично објаснување дека името Македонија за Балканскиот Полуостров се шири надвор од границите на етничка Македонија дури во 16 век и дека името не опстоило долго време.
Од ова е јасно дека Охридската архиепископија била институцијата која го зачувала македонското име и македонската традиција и дека не случајно македонскиот народ токму таа црква ја гледал како своја најважна институција.
– Српски документи на Македонија
Можно е да е слика од мапа, арктички и текст
ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа