Интензивните ракетни напади на руските воздухопловни сили ги ликвидираа резервите на украинската армија и нагло ги намалија шансите за успешен контранапад, пишуваат набљудувачите од американскиот портал Military Watch Magazine.

„Руската војска сериозно ги исцрпи резервите на оружје на Украина со серија моќни напади врз складишта за муниција. Според западни извори, тие можат значително да ги поткопаат шансите за успех на претстојната украинска офанзива.

 

Исцрпувањето на украинските сили доаѓа во време на гласини дека конфликтот е блиску до пресврт во корист на Москва, пишуваат странските агенции.

Работата на руската авијација доведе не само до уништување на клучната воена опрема на вооружените сили на Украина, туку и до особено големи загуби меѓу персоналот на киевските безбедносни сили во последните денови, забележуваат колумнистите.

На 1 мај, Министерството за одбрана објави групен ракетен напад со прецизно оружје со долг дострел на локациите на воено-индустрискиот комплекс на Украина.