АЈДЕ ДА ВИДИМЕ КОЈ КОГО ИЗМИСЛИЛ! ГРЧКИОТ ЈАЗИК БИЛ ОФИЦИЈАЛЕН ЈАЗИК НА БУГАРИЈА ДО КРАЈОТ НА НЕЈЗИНОТО ПОСТОЕЊЕ!Словенизација на бугарија е МИТ

Митот за Словенизација
Во Бугарија, во 893 година не е извршена Словенизација и не е заменет Грчкиот јазик со Словенскиот јазик, за да се види тоа доволно е само да се наведат историските извори кои докажуваат дека Грчкиот јазик останал официјален јазик на Бугарската држава до крајот на нејзиното постоење.
Еден таков извор е и средбата на цар Симеон со Ромејскиот император Роман Лакапин во 923 година, Бугарскиот владетел се појавил со огромна војска која го поздравила цар Симеон не на Словенски, туку на Ромејски јазик. Во оваа прилика во хрониката Продолжителот на Теофан хроничарот напишал:
“Кога го поставија помеѓу нив го поздравија на Ромејски јазик како Цар”
Овие војници во бугарската војска, родени по 893 година, 30 години по исфрлањето на Ромејскиот јазик и неговата замена со Словенски би требало својот цар да го поздрават на државниот Словенски јазик
но тие го поздравија Царот на Ромејски, сега се поставува прашањето кога,каде и зошто Бугарите го учеле Ромејскиот јазик кога официјалниот јазик во Бугарската држава бил Словенскиот???
Одговор на тоа прашање е дека воопшто немала никаква Словенизација или замена на Грчкиот јазик со Словенски јазик во 893г.
Не треба многу за да се разбере дека наводната Словенизација е еден обичен МИТ кој никогаш не се случил!
ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа