Грчки писател уште во 1924 ги стресел грците и бугарите! “Бев во егејска Македонија жителите таму не сакаа да бидат нарекувани ниту како Бугари, ниту како Срби или Грци. Единствено само православни Македонци”

Нема опис за фотографијата.

Стратус Миривилис- Life in the Tomb 1924.

С.Миривилис во своето прво издание на романот
“Life In the Tomb “ од 1924 година кој што е базиран на неговите лични искуства во војната со Бугарите во Првата Светска Војна, ја вклучува сцената кога говори за една славофона фамилија на северните граници на Грција која:

– “не сакаа да бидат нарекувани ниту како Бугари, ниту како Срби или Грци. Единствено само православни Македонци.“

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа