АЈДЕ ДА ВИДИМЕ ЧИВ РЕВОЛУЦИОНЕР Е! Гоце Делчев се обратил до бугарскиот цар Фердинанд: НИЕ ЌЕ СИ ЈА ГЛЕДАМЕ МАКЕДОНИЈА ВИЕ ГЛЕДАЈТЕ СИ ЈА БУГАРИЈА

СПОМЕНИ ОД ДИМО ХАЏИ ДИМОВ ЗА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
„Гоце Делчев е единствен меѓу водачите на македонското ослободително дело кој се издигнл над сите со револуциоенерите сфаќања, и со практична работа за делото на организацијата со којашто засекогаш го сврза своето име.“ Хаџи Димов потврдува: „Гоце Делчев е најполуларниот македонски револуционер, а тоа се должи не на она што е напишано за него по смртта од случајни негови соработници, кои сакале да се возвишат себе си, туку тоа се должи на една континуирана дејност, упорна и распространета низ целата македонска територија.“
Хаџи Димов, во своите Спомени нагласува дека кога Гоце Делчев бил приморан подолго време да престојува во Бугарија, за него најдобри собеседници биле тогашните македонски и бугарски социјалисти. Делчев учествувал и во земјоделско-работничките собири и манифестации. Испраќал во Македонија и социјалистички, анарихистички и други револуционерни брошури на коишто гледал како на пушките и патроните што се внесуваат во Македонија.
Во 1902 година Димо Хаџи Димов со група другари се јавиле кај Гоце Делчев и го прашале како треба да реагираат против бесната клеветничка кампања започната од генералите на Фердинанд против Македонската револуционерна организација, Гоце Делчев изнесол факти за аферите од уфрлените банди во Македонија што ја потресле Внатрешната организација. На оваа средба Гоце им дозволил заедно со него, со негов потпис, јавно да ја публикуваат Декларазија којашто гласи: „ … Во Бугарија се зборува дека ние сме убијци, разбојници, па дури и развратници… Нас на ум не ни паѓа да се оправдуваме пред бугарското општество. Ние сме цврсто убедени дека врховистите не се тие што ќе ја пишуваат историјата на револуционерното движење во Македонија… Ние не сме развратници! Развратници се тие што се служат со презрени и осудени од нас предавници кои тука ги прогласуваат за претставници на кнезот и рускиот цар. Тоа е нашиот одговор. Ние не се грижиме за Бугарија, ние ќе ја чуваме Македонија, а тие нека не мислит на Македонија, нака си ја чуваат Бугарија!“ (с.с. Историско-литературба бечешка)
Сите реакции:

8

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа