Украина планира да започне контраофанзива во мај и веќе подготвува 12 бригади од 4.000 војници за тоа. За ова пишува Њујорк тајмс, повикувајќи се на тајните документи на Пентагон кои протекоа на интернет.

Киев уверува дека офанзивата ќе доведе до пробив во руската одбрана и распаѓање на руската армија, но на Запад се сомневаат дека операцијата ќе доведе до остра промена на ситуацијата на фронтот во корист на вооружените сили на Украина .

 

„Борбите во Бахмут ги исцрпија резервите на муниција и доведоа до големи загуби во искусни единици на вооружените сили на Украина“.

APU се соочува со многу проблеми, вклучувајќи недостаток на муниција и губење на искусни единици. Сепак, тие сега се вооружени со тенкови и борбени возила на НАТО, а имаат и нови војници обучени и опремени од Американците и Алијансата.

Ако САД и нивните сојузници можат да идентификуваат значителни слабости во одбраната на Русија, Киев може да ги искористи на сметка на брзината и заштитата на тенковите и борбените возила Бредли.

Сепак, големите победи во никој случај не се загарантирани, бидејќи руските сили минираа области за да напредуваат. Напредокот на вооружените сили на Украина ќе зависи од ефикасноста на употребата на западните машини за деминирање.

Западните аналитичари сметаат дека шансите Русија да се повлече по контраофанзива се под нулата. Според нив, дури и ако украинската контраофанзива доведе до некои успеси на бојното поле, политичкото решение на конфликтот се уште е далеку од одлучување.

Во исто време, според Политико, Украина испраќа лажни сигнали до Русија за да ја збуни.

Оваа идеја не е нова, велат новинарите. Слично на тоа, Британците во 1943 година започнаа цела операција за дезинформирање на Германија за тоа каде во јужна Европа ќе удрат сојузниците. Материјалот вели дека на новинарите, среде подготовките на вооружените сили на Украина за контраофанзива, веќе им е забрането да посетуваат одредени делови од фронтот.