Лекарите велат дека недостатокот на витамин Д придонесува за многу кожни компликации, некои се појавуваат на брадата, челото и образите.

Витаминот Д е супстанца растворлива во масти која се произведува од телото и се наоѓа во одредени видови храна; неговото изобилство е од клучно значење за одржување на голем број биолошки процеси во телото. 

Доживувајќи недостаток на витамин Д, луѓето често се жалат на општ замор како резултат на губење на мускулната сила. 

Малкумина знаат дека недостатокот на овој витамин може да доведе и до компликации на кожата, изјави д-р Клер Морисон во едно интервју.