АЈДЕ ДА ВИДИМЕ КОЈ КОГО ИЗМИСЛИЛ! Во 1888 македонците кренале бунт во Солунската гимназија и побарале да се предава на мајчин македонски јазик, веднаш од настава биле исклучени Даме Груев, Поп Арсов, Мисирков….

Борбата за Македонскиот јазик
Во учебната 1887/1888 година дошло до бунт во Солунската гимназија. Поводот за бунтот биле политичките борби кој се воделе меѓу русофобите и русофилите во Бугарија, првите биле Стефан Стамболов, а вторите со Бугарската егзархија. Овие борби се пренеле во солунската црковно-училишна општина и во Солунската машка гимназија. Учениците овие борби ги искористиле да го постват прашањето за воведување на македонскиот јазик во наставата . Тие истакнале:
“дека не можат да работат на бугарски јазик, туку сакале да работат и да им се предава на нивниот домашен, МАКЕДОНСКИ дијалект”
Поради овој бунт од гиманзијата биле исклучени 38 ученика, од ко 14 седмокласници. Во овој бунт предводници биле Даме Груев и Петар Поп Арсов.До крајот на 1888 година во Белград се нашле 33 ученици од Македонија. Меѓу нив биле Даме Груев, Петар Поп Арсов, Никола Наумов, Крсте Петков Мисирков и други.
All reactions:

Marjan Trajkovski and 10 others

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа