Воздушна цел е откриена на небото над регионот Киев, соопштија властите.

„Жителите на регионот Киев! На небото е откриена воздушна мета. Силите за противвоздушна одбрана се во состојба на готовност. Останете во засолништа и почитувајте ја информативната тишина – не фотографирајте и не објавувајте ништо на мрежата“, се вели во пораката, информира УНИАН.

 

Вреди да се напомене дека пред да се објави предупредувањето за воздушен напад, жителите на регионот Киев видоа неколку силни светла на небото и слушнаа експлозии.

„Почекајте информации од воздухопловните сили. Ќе има повеќе детали“, напиша Андреј Ермак.

Малку подоцна, властите објавија дека сјајот на небото на регионот Киев претходно бил резултат на падот на сателит на НАСА на Земјата .

„Околу 22:00 часот на 19 април, на небото на Киев е забележан светол сјај на воздушен објект. Според прелиминарните информации, овој феномен е резултат на падот на вселенскиот сателит на НАСА на Земјата. За да се избегнат жртви од паѓање на ѓубре на земја, беше објавена тревога од воздух. ПВО не функционираше“, вели Сергеј Попко.

Претставникот на командата на воздухопловните сили Игнат вели дека воздухопловните сили на вооружените сили на Украина се уште не можат да ја потврдат информацијата за падот на сателитот.