Се повеќе лекари и нутриционисти почнуваат да ја лансираат тезата дека свежото млеко воопшто не било корисно за конзумирање. Се разбира, тоа е исклучително важно за децата, но тоа не е случај со возрасните кои ја пијат белата течност.

Постојат многу истражувања кои велат дека вишокот млеко во исхраната на возрасните може да биде штетно. Значи, колку млеко можете да пиете без ризик? Одговорот дојде од терапевтот и ендокринолог д-р Елена Киселева.

 

„Сега се повеќе и повеќе публикации се појавуваат на различни научни студии кои ги докажуваат не особено големите придобивки од млекото, особено за возрасен организам. Не случајно потрошувачката на млеко во Европа во последно време е намалена за 30% и продолжува да се намалува“, вели Елена Киселева. .

 

Зошто млекото е идеална храна за децата
Млекото е идеален производ за брз раст и развој на младите, без разлика дали се работи за мајчино или животинско млеко. Содржи голема количина на протеини, амино киселини, масти и хормони кои го стимулираат овој процес, како што е естрогенот, фактор на раст сличен на инсулин, кој потоа се претвора во соматостатин, хормон за раст.

 

Но, сето тоа е содржано во природното млеко, без да се земе предвид додавањето на хормони при одгледување крави.

 

За децата, придобивките од млекото се јасни, но како ќе реагирате ако дознаете дека возрасен може да го надминат куп страшни болести ако пие погрешна количина млеко дневно. Да точно!