Во текст објавен во 1887 во градче на границата меѓу Бугарија и Турција населението се чувствувало како Македонци?

Можно е да е слика од нацрт

Хасково .
Град во јужниот дел на Р. Бугарија , предел на тромеѓето на Турција – Бугарија – Грција . Населението во таа објаст во првата половина на 19 век , имал своја култура , свое сознание , свои обичаи ,традиции , и сл. , кои се запишани во оваа книга .
Од книгата печатена во 1887 година , од Ст. Заимов , јасно се гледа дека населението од таа област немало единствено етничко сознание ,немале обединувачка компонента , немало сознание дека се ист народ со Бугарите , односно дека во нивната култура не постоело БУГАРСКО ЕТНИЧКО СОЗНАНИЕ , односно немало во тој предел на денешна Р. Бугарија – “ХАС БУГАРИ“ .
Според Авторот на книгата , “Бугарите“ немале ни еден словенски белег , црта , и дека истите повеќе приличеле дека се Татари одколку Словени .

Можно е да е слика од нацрт

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа