Американската Централна разузнавачка агенција стравува дека Кина ќе почне да ја вооружува Русија доколку Украина изврши воени напади длабоко на руска територија, пишува Вашингтон пост.

 

Во случај на такви напади извршени со оружје од САД или друга земја на НАТО, Пекинг би можел да го смета Вашингтон директно одговорен за ескалацијата на конфликтот и да го користи како изговор и оправдување за снабдување со оружје на руската војска, според Анализа на ЦИА, цитирана од публикацијата.