Кинескиот претседател Си Џинпинг, во четири од неговите неодамнешни говори, вклучително и за време на годишниот состанок на парламентот, дека земјата треба да се подготви за можна војна од големи размери, пишува Foreign Affairs.

Тој ги повика генералите на кинеската армија „да не се плашат да се борат и да носат тешки одлуки“ и нагласи дека „ние мора да зборуваме со непријателот на јазик што го разбираат. Ако сакате мир, подгответе се за војна“.

 

Изданието потсетува дека истата реторика се користи и во воениот штаб на САД. Претседателот на Здружениот генералштаб, генерал Мили, ги повика конгресмените да го усвојат невидениот воен буџет за следната година од 842 милијарди долари.

Според него, сојузот меѓу Русија и Кина претставува закана за „виталните интереси“ на САД и увери дека државите „мора да останат најмоќната земја на Земјата“.