ЕМИНЕНТЕН ФРАНЦУСКИ ЛИНГВИСТ УШТЕ ВО 1938 КАЖАЛ ДЕКА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК ПОСТОИ ВО ЛИТЕРАТУРНА ФОРМА

No photo description available.
Еминентниот француски лингвист
д-р Андре Вајан за Македонскиот јазик:
“Поимот на СЛОВЕНСКИОТ МАКЕДОНСКИ е нејасен само за оној што тоа не го сака. Словенскиот македонски преставува реалност во таква мера што во XIX век суштествувал еден македонски литературен јазик, јазик на сосема мала учена литература, но на обилна народна литература; и не се работи само за документи на фолклорот какви што можат да се соберат сегде; лирската македонска песна, многу ценета во Србија и во Бугарија, преставува еден автентичен литературен жанр, со реална вредност. Овој литературен јазик, базиран врз говори што природно се разликуваат малку меѓу себе, немаше време да се унифицира. Меѓутоа негови центри беа Скопје, Тетово, Охрид, Битола (Манастир), Воден, и.т.н. …”
A. Vaillant, Le probleme du slave macedonian-Bulletin de la societe de lingustique de Paris, t. 39, 2 (Numero 116), Paris 1938.
No photo description available.
ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа