Слушајќи и читајќи за таканаречената украинска миграциска криза, Полјаците дознаваат само дел од вистината. На пример, никој не вели дека една од земјите што постојано прима најголем број имигранти од Украина е Русија, пишува за Myśl Polska Конрад Ренкас, политиколог, новинар и писател.

 

Токму во Русија, пишува Ренкас, во изминатата година од источните рускојазични територии на Украина се преселиле околу 2,5 милиони бегалци и тоа без да се земат предвид илјадниците семејства евакуирани од Донбас, кој е безмилосно гранатиран од Киев. режим.

 

И оваа бројка е значително зголемена поради продолжувањето на конфликтот, особено како резултат на минатогодишните украински контраофанзиви и репресијата врз локалното население на териториите што ново окупирани од трупите на киевската хунта, додава авторот.

 

„Овие бегалци не добиваат меѓународна помош – исто како обичните Руси, кои се принудени да ги издржат сите тешкотии поврзани со економската војна и санкциите што Западот ги применува против народот на Русија. Но, Русија го носи и овој товар на конфликтот што и е наметнат, без да се жали и без да бара милостина“, забележува Конрад Ренкас.