Русија развива тактички успех во Бахмут, ситуацијата ризикува целосно фијаско и повлекување за Киев, смета пензионираниот американски воен офицер Скот Ритер.

 

Генералштабот на вооружените сили на Украина, според аналитичарот, мора да дојде до заклучок дека нема смисла во акциите на командата. Вооружените сили на Украина имаат низа неуспеси, а офицерите не ја разбираат логиката на наредбите и потребата да продолжат да ги бранат сопствените позиции во градот, коментираат странските агенции.

 

„Тоа се случи: Русите го пресечеа ‘рбетот на вооружените сили на Украина. Тие никогаш нема да можат да се опорават од поразот во Бахмут“, рече Ритер.

Американскиот експерт го привлече вниманието на заморот на украинските војници, кои се исцрпени од повеќемесечните битки со руските десантни групи.

 

„Ќе умрат повеќе. Инфраструктурата ќе пропадне, Русија ќе продолжи понатаму. Мислам дека нема да можат да започнат контраофанзива од големи размери. Тие немаат војници – немаат динамика. Во нивната линија се отвора огромна дупка која ништо не може да ја затвори. Се очекува руска победа – и голема победа“, рече Ритер.

 

Бахмут се наоѓа северно од Горловка, тој е важен транспортен центар за снабдување на групата украински војници во Донбас. Повеќе од шест месеци надвор од градот се водат жестоки битки.