Македонец кој долго живеел во Бугарија кога во 1902 се вратил во родниот Костур: ТУКА СВАТИВ ДЕКА МАКЕДОНЦИТЕ НЕ СЕ ТАТАРИ И ВОДАТ ПОТЕКЛО ОД АНТИКАТА

“ Македонците не се Татари “
Данаил Јуруков , при посетата на родната Македонија како трговски агент на Кнежевството Бугарија , и кој по потекло бил Македонец од костурско , увидел дека бугарската наука застапувала теза за неговото потекло која он не ја прифаќал и сметал дека истата не е точна . Он после периодот кој го поминал во Македонија се стекнал со сознание дека истиот е потомок на АНТИЧКИТЕ НАРОДИ а не на Татарите .
_____________________________________________________________________
🔴 – “ Следъ петнадесеть месечно прибиваване въ Сересъ, бѣхъ уволненъ отъ длъжностьта Български Търговски Агентъ и се завърнахъ въ България. Обаче, отъ това, което установихъ въ Македония, у мене заседна дълбокото впечатление, какво преподаваната теория въ нашитѣ училища, — че българитѣ дошли отъ Волга, че били отъ татарски произходъ, или пъкъ, че тѣ намѣрили славяни на балканския полуостровъ и отъ тѣхъ образували българската държава, — ми се видѣ съвършено несъстоятелна, “
🔴 – Данаил Стојанов Јуруков (1852 – 1926) , Македонец од костурско – Македонија , чиви предци се населиле на Родопите , бил македонски револуционер, бугарски политичар, дипломат и јавна личност.
Неговиот татко Стојан Димитров Јуруков бил еден од водачите на априлското востание, а по поразот на востанието бил фрлен во пловдивската зандана – „Ташкапија“
По руско-турскиот мировен договор , Данаил Јуруков учествувал во раководството на комитетот „Единство“. . Во 1878 година станал член на Окружниот суд Татарпазарџик, а неколку месеци помеѓу јуни и октомври 1879 година бил советник во локалната префектура.
Бил пратеник во Обласното собрание на Источна Румелија. Помеѓу 1882 и 1885 година бил член на Постојаниот комитет на Источна Румелија. Уредник е на списанието „Саединение“. Во 1885 година станал член на Привремената влада на Источна Румелија до прогласувањето на обединување со Бугарија . Тој стана народен пратеник во 1886 година на дополнителните избори. По контрапучот од 11 август 1886 година емигрира како русофил и се вратил во 1894 година. Од 17 ноември 1894 до 2 ноември 1896 година бил градоначалник на градот Пловдив, по што бил заменик во г. 9. Редовен народен собор од Пештерска околија.
Од 1901 до 1902 година бил трговски агент во Скопје, а од 1902 до 1904 година бил во град Сер.
All reactions:

Kuzman Mato, Љупчо Јандриески and 14 others

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа