Генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг ги „притиска“ сојузниците да одвојат вкупно 500 милиони евра годишно за да и помогнат на Украина со „несмртоносна помош и друга долгорочна поддршка“, објави Блумберг, повикувајќи се на извори.  

Шефот на западната воена алијанса сака сојузниците да ги зголемат придонесите во сеопфатниот фонд за помош на НАТО за Украина, кој вклучува краткорочна помош како гориво, заштитна опрема и системи против беспилотни летала, изјавија извори под услов да останат анонимни.

Фондот, исто така, има за цел да обезбеди долгорочна поддршка за модернизација на вооружените сили на Украина и постигнување на стандардите за интероперабилност на НАТО.

Агенцијата нагласува дека деталите за предлогот на Столтенберг се уште не се договорени. Министрите за надворешни работи на земјите од Алијансата на отворањето на состанокот во Брисел треба да разговараат за развој на повеќегодишна програма за поддршка на Украина.

Ставот на НАТО за членството на Украина не е променет. Сепак, без победа во војната со Русија, прашањето за нејзиниот прием нема да биде на дневен ред.

Меѓутоа, кога војната ќе заврши, земјите од Алијансата ќе мора да преземат мерки за Украина да може да ја одврати евентуалната идна руска агресија.