Ајде да видиме што бил Гоце Делчев! Француски новинар сведок на илинденската епопеја: Гоце Делчев беше македонец а неговото дело македонско, не верував колку се храбри македонците….

 

Gaulis, Georges (1865-1912) е француски новинар кој живеел и творел во Турција . Бидејки бил очевидец на важни и големи настани во тој дел од светот , он во своите дела го спомнува Гоце Делчев како Македонец и неговата дело како македонско , Французинот во неверување се стекнал со самоувереноста на Македонецот дека може свое востание без учество на странско влијание .
🔴 – “ Оттука, може да се случи движењето првично да било повеќе македонско отколку бугарско, дека настанало спонтано и дека сите иницијатори со задоволство ја преувеличуваат својата улога: остроумниот дух на Македонците можел без странско влијание. “
– “ On se souvient surtout d’un Macédonien de Sofia, Georges Deltchef, dont l’activité surprenante se transporta d’un bout à l’autre de la péninsule et qui prêchait dans les villes et les villages. La première opération inquiétante des bandes est pourtant de 1895, antérieure à Sarafof. Il se pourrait donc que le mouvement ait été à l’origine plus macédonien que bulgare, qu’il ait surgi spontanément et que tous les initiateurs exagèrent à plaisir leur rôle : l’esprit plus délié des Macédoniens pouvait se passer de l’influenceétrangère.
🔴 “La Ruine d’un empire : Abd-ul-Hamid, ses amis et ses peuples.“
– Georges Gaulis / 1913
“Уривањето на една империја: Абд-ул-Хамид, неговите пријатели и неговите народи. “
– Џорџ Гаулис / 1913
All reactions:

Златко Крстевски, Marjan Trajkovski and 6 others

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа