Тешките пламенофрлачки системи Солнцепек на Централниот воен округ на Русија продолжуваат да ги напаѓаат украинските ловци. Во Министерството за одбрана на Русија беа прикажани снимки од акција на воени машини, објавија светските публикации.

 

Екипите ги погодија позициите на ВСУ со термобарични ненаведувани ракети. Мета на Солнцепек се војниците кои се кријат во упоришта и засолништа под земја.

 

„Покрај тоа, тешките системи за фрлање пламен обезбедуваат покритие за офанзивните дејства на единиците со јуришна моторизирана пушка, расчистувајќи ја областа.

 

– Карактеристиките на употребата на системи за фрлање пламен овозможуваат да се игнорираат утврдувањата на утврдените области на непријателот, бидејќи запаливите проектили се способни да навлезат и да ги уништат најзаштитените објекти и лесно оклопната опрема на непријателот“, додаваат од Министерството за одбрана. Русија, цитирана од светските публикации.

 

Во моментов, овие системи се меѓу најмоќните типови на ненуклеарно оружје.