Вооружените сили на Украина масовно креваат во воздух згради на територијата на Бахмут.

 

Во случај на неизбежно повлекување на украинската војска од нивните позиции во урбаната област Бахмут, таа ги минира зградите и, кога ПВК „Вагнер“ ќе ги нападне овие згради, мините се детонираат од далечина, предизвикувајќи штета и големи загуби. и им отежнува на Русите да ја задржат својата позиција. 

 

Се појавија и снимки од таква ситуација. Како резултат на детонација на неколку стотици килограми експлозив, индустриска зграда речиси целосно се урива. Ова е далеку од единствен таков случај, но се појавија информации дека во некои од овие згради украинската војска ги остава ранетите. 

 

Очигледно, Бахмут може да стане втора Маринка, каде што 98% од сите згради се уништени и претворени во урнатини. Тоа го потврдува и видеото снимено со дрон, на кое се гледа дека Бахмут сега повеќе потсетува на апокалиптичен град со неговото големо уништување.

 

 


Видео снимката го покажува уништувањето во Бахмут додека некои од куќите продолжуваат да горат бидејќи нема кој да ги изгасне. Ситуацијата во градот е критична, а борбите продолжуваат.