Портпаролот на воздухопловните сили на Украина, Јуриј Игнат, истакна дека бројот на вакви ракети во Руската Федерација е неброен, а тие чинат помалку од производството на нови ракети. 

 

Ваков тип на бомби имаат и украинските бранители, но во помал обем, пишува Фокус.

 

Јуриј Игнат, портпарол на командата на воздухопловните сили на вооружените сили на Украина, објасни зошто Русите почнале почесто да користат воздушни бомби за време на нападите врз украинските градови. 

 

Според него, Руската Федерација има огромни залихи на воздушни бомби и многу е полесно и поевтино да се претворат во наведувани ракети отколку да се произведуваат нови ракети.

 

Руските окупатори имаат можност да фрлаат бомби на оддалеченост од 50 и повеќе километри, со што не се ни приближуваат до границата. Затоа, како што истакна портпаролот на вооружените сили на вооружените сили на Украина, таа треба да добие средства што би можеле да погодат авиони што испалуваат проектили.

 

„Ова се нови предизвици и закани за нас. Како што можете да видите, се повеќе и повеќе нови оружја се појавуваат во оваа војна и почнуваат активно да се користат. Тоа се беспилотни летала камикази и многу други. Веќе видовме какви воздушни бомби има во Изум и во Мариупол“, рече Јуриј Игнат.

Од првите денови на војната, непријателот користеше бомби за слободно паѓање, но потоа западните партнери почнаа да ја снабдуваат Украина со ефикасна воздушна одбрана и овие напади престанаа.

„Во моментов, Руската Федерација е принудена да се пресели на долг дострел. И ова се нови предизвици за нас. Сепак, Русите имаат доволно бомби ФАБ-500. Ним им треба минимално префинетост, поставување на крила, па дури и примитивен систем за навигација, а со тоа тие стануваат планери“, вели Јуриј Игнат.

Бомби од овој тип имаат и вооружените сили на Украина, но нивниот број е неспоредлив со руските.

На 7 март беше објавено дека украинската армија добила прецизни бомби JDAM-ER. Максималниот домет на авијациска бомба е 72 км. Благодарение на многу помоќната боева глава, вооружените сили на Украина ќе можат да уништуваат поголеми објекти како што се мостови или утврдувања.