КАВАДАРЕЧКО ЛЕЖИ НА БОГАТ МИНЕРАЛ, ШТО СЕ ЗНАЕ ЗА РУДНИКОТ МАЈДЕН

На планината Кожуф, крај селото Мајден, кавадаречко, мештаните од памтивек црпеле бел минерал со којшто ги переле алиштата и ги миеле садовите.
Со тој минерал во прав којшто уште го има во неограничени количини биле чистени и сите простории по куќите.
За рудникот во Мајден, од античко време, кружи тајна не помала од тајната на универзумот и го чува одговорот на силата на сонцето. Рудникот има осум влезови, од кои два минуваат низ ходниците што се протегаат до 6 километри и имаат патеки со кобалт –камен.
Во рудникот во Мајден за првпат е откриен талиумовиот минерал лорандит. Денешното име на рудникот Алшар е кратенка од првите букви на имињата на луѓето што управувале со него во првата половина на 20 век: Алатини, француско банкарско семејство и Шарто, рударскиот инженер.
Во 1986 година, тогашната југословенска власт го почнала проектот „Лорекс“, во кој биле вклучени десетина научни институции од Словенија, Хрватска и Македонија. По распадот на СФРЈ, сите активности околу рудникот се запрени.
Кој треба да се збогати? (с.с Енигмите во Македонија)
All reactions:

Лидија Македонска, Sinela Garevska and 16 others

1 comment
5 shares
Like

Comment
Share
ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа