Бахмут останува најжешката точка на предната страна. Сепак, украинската војска даде силен одговор на нападите на непријателот. Ова за „Канал 24“ го изјави портпаролот на Источната група на ВСУ, Сергеј Череватиј.

Според него, на 21 март украинската војска уништила повеќе од 200 руски војници во правец на Бахмут.

 

„Вагнер ПВЦ се обидуваат да го преземат Бахмут што е можно поскоро бидејќи се „натпреваруваат“ со редовната руска војска која сега се обидува да напредува во Угледар. „Амплитудата на нивните напади покажува дека тие не го намалуваат нивниот број.

Друг показател е динамиката на загубите – 200 убиени, над 300 ранети Руси – ова вкупно е всушност еден баталјон“, рече Череватиј.

„Очигледно, Бахмут е приоритетна цел на ПВК „Вагнер“, со оглед на неговата општествено-политичка важност и прилично добрата географска положба.

Вагнерите се обидуваат да покажат дека се „број еден“ на Источниот фронт, дека се подобри од редовните трупи. Покрај тоа, тие сакаат да станат одреден елемент на воено-политичкиот субјективитет на Русија“, нагласи Череватиј.

ПВК „Вагнер“ напредува, Киев се обидува во контранапад

Во исто време, украинските воени аналитичари известуваат дека ПВК „Вагнер“ форсира настани – акумулираните резерви започнаа нов моќен бран напади.

Силите на Киев изгубија одредени сектори под притисок на големите сили на ПВК. Целта е да се уништат високи згради, што им олеснува на „Музичарите“ да водат урбани битки, бидејќи украинските борци заземаат станови на горните катови и пукаат од таму.

 

 

Ситуацијата на Украинците е многу тешка. Во јужниот дел на градот руската армија продолжува со офанзивата. Најжестоките борби продолжуваат во југозападниот дел на Бахмут, во областа на улиците Корсунски, Народнаја, Иван Ивкин и Колодезнаја. Околу фабриката АЗОМ се водат тешки борби.

Северозападно од Бахмут, вооружените сили на Украина изведоа серија контранапади, при што се обидоа да го турнат Вагнер од автопатите О0506 и Хромово.