Крсте Мисирков: “Јас, како Македонец, на прво место ги ставам интересите на мојата татковина Македонија и на моите сонародници. Јас сум Македонец, со Македонско сознание, и како таков имам свое Македонско гледиште на минатото, сегашноста и иднината” – “Македонски Национализам”

78

Публицистот и уредник на Надворешно-политичката редакција во Македонското радио – Радио Скопје Свето Стаменов го најави на својот фејсбук-профил најновото издание на емисијата “Радио спектар“, во која утре, на 18 март 2023 година на брановите на Македонското радио – Радио Скопје гостува м-р Свето Тоевски по повод 120 години од излегувањето на капиталната студија на македонизмот “За македонцките работи” на Крсте Петков Мисирков.

Во интервјуто за „Радио Спектар“ Свето Тоевски ја изнесува и својата дијахрониско-синхрониска концепција на интегралниот македонизам како надоврзување на „За македонцките работи“ на Мисирков.Крсте Петков Мисирков не само што бил визионер и кодификатор на современиот литературен македонски јазик, туку и навистина ги предвидел сите проблеми, со коишто неговата татковина Македонија ќе се соочува со пропагандите во Македонија, посебно бугарската! „Бугаринот“ Мисирков во својата „За македонцките работи“ ќе го предвиди и тоа што се случува со Македонија денес и ќе каже: „Македонци! Време е да се убедиме оти лошиот демон за Македонија не е никој друг освен Бугарија. Ете зошто час поскоро треба да си ги одделиме нашите интереси од бугарските. Тоа го бара од нас благоразумноста.“Овој став на Мисирков е многу јасна и прецизна порака што треба да сторат Македонците денес во однос на сите жестоки притисоци да се смени Уставот на Македонија: дека мора да се каже цврстото и непоколебливо МАКЕДОНСКО НАРОДНО НЕ!Пред половина век македонскиот поет Гане Тодоровски ја создаде најкратката национална програма во светот. Во еден збор: Македонствување. Пред 120 години и Крсте Мисирков во „За македонцките работи“ го искажа својот поглед за македонствувањето, сфатено како возобновување и чување на македонското име, на македонскиот етнојазичен идентитет, традиции и култура, на македонскиот дух и на македонската држава.

„За македонцките работи“ е завештание и аманет дека ова македонско поколение мора неотстапно и решително веднаш да започне да македонствува во одбраната на својот идентитет, на својата национална чест и достоинство.

Ристо Солунчев од Институтот за филозофија на Филозофскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ укажува дека „За македонцките работи“ не е само дело, во кое македонизмот се третира како „историја на слободата на македонскиот народ“, туку оти е и „поимно згуснување на македонизмот сфатен како слободен акт на самосвеста“.

„За македонцките работи“ се моќен повик до македонскиот народ денес да ја отфрли малодушноста и со сплотени сили да си ја поврати својата слобода,  да ја искаже уште еднаш сопствената македонска самосвест, во овие мигови кога тој македонски народ го нарекуваат „Православен народ од * Македонија“ и кога слетаа мршојадите од евроатланските височини, во очекување со отворањето на Уставот македонската држава да ја снема и потоа  конечно да почне „територијалната гозба“: како што се случи во 1913 година со „Букурешкиот договор“, кога беше распарчена единствената етнојазична територија на македонскиот народ.

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Пристапете директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа