ЗА ОВ МНОГУ МАЛКУ СЕ ЗНАЕ! МАКЕДОНСКИ ВОЈНИЦИ БИЛЕ ЗАРОБЕНИ ОД ГЕРМАНЦИТЕ, ДЕЛ ОД НИВ СЕ ИЗЈАСНИЛЕ ЗА БУГАРИ И БИЛЕ ОСЛОБОДЕНИ ВО ВИЕНА

95
МАКЕДОНЦИТЕ НА РОБИЈА ВО ГЕРМАНИЈА – 1941 – 1943
Премолчена е судбината на војниците Македонци од тогашната т.н. Вардарска Бановина кои биле заробени од Геманците, кон крајот на април 1941 година како војници на Каралството Југославија.
На 05 мај 1941 година ( на Велигден) во товарниот воз во Виена останале само оние Македонци што не се изјасниле како Бугари. Возот продолжил кон Германија со заробените војници. Не се знае кај им се коските.
Според Договорот од Првата светска војна меѓу Австроунгароја и Бугарија и во Втората светска војна заробените војници од кралска Југодлавија од т.н. Вардарска Бановина коишто се исјаснувале како Бугари биле ослободени и тие се вратиле во местото на живеење. За овие заробеници Германија не сакала да плати отштета под изговор дека биле заробени како војници, а не како цивили.
Според одредени извори дел од робијашите работеле во околината на Хамбург како земјоделски работи, а поголем дел биле регрутирани во германската армија и испратени во првите редови на Источниот фронт. (с.с Историска белеќка)
All reactions:

10

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Пристапете директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа