Меѓународниот кривичен суд (МКС) во Хаг издаде налог за апсење на рускиот претседател Владимир Путин. Тој е обвинет за воени злосторства извршени во Украина. 

 

Се тврди дека Путин е одговорен за военото злосторство илегална депортација на деца и нивно нелегално пренесување од окупираните региони на Украина во Руската Федерација, се вели во соопштението од Хаг. 

 

Тој е обвинет и за неговото „неизвршување контрола над цивилните и воените подредени кои ги извршиле делата“.

Има и потерница за Марија Лвова-Белова, која е комесар за правата на децата при претседателот на Руската Федерација.

Москва постојано ги негираше обвинувањата за злосторства од страна на руските сили за време на нејзината повеќе од годинашна инвазија на соседна Украина.

Судиите размислуваа за издавање тајни налози, но нивната конечна одлука беше дека нивното ослободување може да помогне да се спречат понатамошни злосторства.