Рускиот претседател Владимир Путин денеска ги повика руските милијардери и деловната елита во земјата да инвестираат во нова технологија, производствени капацитети и бизниси за да и помогнат на Русија да ги надмине, како што вели, обидите на Западот да ја уништи нејзината економија, објави Ројтерс.

Тој, исто така, истакна дека Русија во моментов се спротивставува на овие обиди, а западните фирми кои одлучија да останат во Русија наместо да бегаат, донесоа паметна одлука.

 

Путин лично се сретна со водечките милијардери на Русија за прв пат од 24 февруари минатата година, денот кога ја започна, како што рече, „специјалната воена операција“ во Украина.

 

Путин потоа им рече дека нема друг избор освен да испрати руски сили и практично ги принуди да покажат јавна согласност.

 

Многу од т.н олигарсите, потоа беа ставени под западни санкции.

Денеска на средба со Путин беа милијардерите Олег Дерипаска, Владимир Потанин, Алексеј Мордашов, Германскиот Кан, Виктор Векселберг, Виктор Рашников, Андреј Мелниченко и Дмитриј Мазепин, чии интереси се движат од ископ и преработка на метали и банкарство до вештачки ѓубрива, пишува и Ројтерс. цитирајќи снимки од настанот.

Путин им посочи на некои од најбогатите Руси дека Москва се соочува со „војна со санкции“ , но брзо ја пренасочува својата економија кон земјите кои не воведоа санкции кон Русија, пренесе БТА.

Земјите од еврозоната се обидуваат да ги убедат сите во неизбежниот колапс на руската економија, а нивната инфлација е повисока отколку во Русија, рече тој и за време на конгресот на Руската унија на индустријалци и претприемачи.

Путин потсети на зборовите на писателот Марк Твен, кој рече дека „гласините за неговата смрт се многу претерани“.

„Инфлацијата во Руската Федерација, се разбира, ќе биде помала отколку во земјите од еврозоната, кои бескрајно го чекаат колапсот на руската економија, тие се обидуваат да се убедат себеси и нашите партнери во тоа. Но, повторно да се потсетиме на познатиот американски писател кој еднаш рече дека гласините за неговата смрт биле многу претерани. Истото е и со нашата економија“, коментираше и Путин.

Истовремено, рускиот претседател истакна дека растот на трговијата на мало во Русија во април ќе достигне 5%, што се заснова на стабилноста на пазарот на трудот, пониската инфлација и повисоките плати.

„Домашната побарувачка добро се зголемува. Според прогнозите во април ќе достигнеме стапка на раст на прометот во малопродажбата од најмалку 5%, и тоа реално. Она што е важно овде, на што сакам да привлечам внимание е дека ова не е некоја „Според експертите, домашната побарувачка влезе во траекторијата на одржлив, долгорочен раст, кој се заснова на стабилноста на нашиот пазар на труд, зголемување на платите и приходите на граѓаните, како и намалување на инфлацијата“, рече Путин.

Инфлацијата во Русија во март може да биде под 4% годишно, оваа бројка ќе биде целта.

„Инфлацијата се очекува да биде под 4% до крајот на март. Но, различни експерти имаат различни мислења, вклучително и присутните овде. Некој вели дека оваа бројка ќе биде 4%, некој вели малку помалку, некој вели – 5%, во иста насока. Но, јасно е дека тоа ќе биде целна инфлација. Заклучно со 13 март инфлацијата е 7,6 отсто, а до крајот на месецот, на почетокот на април, веќе ќе ги достигне целните показатели“, додаде тој.

С