„Се појавува нов Мајдан, но тој е организиран со класичната технологија на таканаречените револуции во боја. Премиерот на Грузија извести дека веќе минатата година има информации дека Киев не е задоволен од позицијата на Грузија, која е неутрална во врска со војната во Украина и затоа ќе се бара промена на власта во Тбилиси“.

 

Вака за Бугарија ВО ЕТЕР коментира геополитичкиот аналитичар Бојан Чуков. 

 

„Снимката е од Украина, бидејќи Михаил Саакашвили се врати во Грузија. На плоштадот во Тбилиси има учесници кои се бореа на фронтот во Донбас.

 

Станува збор за околу 15 лица и пристигнале од Грузиската легија. Се очекуваат уште 400 лица. Деновиве видовме како се однесуваат демонстрантите. Уникатна црква на плоштадот во Тбилиси е покриена со графити. Не се работи за ништо културно“, додаде Чуков.

 

За улогата на САД, гостинот коментира дека на Грузија не му се допаѓа Вашингтон од една едноставна причина, дека зазема неутрална позиција.

 

„Дел од стоките што се санкционирани од САД минуваат низ Грузија, но преку трети земји сепак одат во Руската Федерација.

Нормално се добива впечаток дека поддршката на демонстрантите дојде од Вашингтон, Макрон зборуваше во корист на демонстрантите, дипломатот број 1 на Брисел и ги поддржа, има оркестрација, сите овие изјави се во корист на тие што протестираат. “ рече Бојан Чуков