Математичарот проф. Николај Витанов ја анализираше војната во Украина. Еве што напиша на својот личен Фејсбук профил за ситуацијата на 13 март:

Воен бриф од 13 март 2023 година

 

СТРОГО ЗАБРАНЕТО ЧИТАЊЕ ОД СЕСТРА. ШТЕТНИ ЗА НИВНОТО ЗДРАВЈЕ.

Тука има место за техничка анализа, а не за фрлање чувства. Добрата анализа бара свежина, а не емоционално излевање. Трезно ја осуди мислата на Бизмарк дека мора да се грижиме за нашиот национален интерес. Националниот интерес со точно два ипол збора ви го објаснив: придобивки за народот. Значи, гледаме на оваа војна и секогаш се прашуваме: Која е користа за нас од ова?

Ги следиме бавните процеси, и тоа во низа. Затоа што бавните процеси се тие што ќе го одредат исходот на војната. Војните се одвиваат бавно, не како холивудски филм. Бавниот напредок е последица на брзината со која се одвиваат логистичките процеси. И гледајќи ја логистиката, можете да добиете добра идеја за тоа што оди каде.

Бавните процеси имаат фази. Секојдневно се потсетуваме на фазите и гледаме до каде стигнал процесот со кратки коментари. Да забележам нешто – војната оди од етапа на сцена, но не мора да ги минува сите фази. Може да застане на било кој од нив.

Процес 1: Украинските системи и снабдувањето со украинската војска. Фазите се

1. Фаза 1: Уништување на тешката опрема на украинската армија достапна на почетокот на војната – се случи во првите два месеци и нешто, поради што Украина мораше да се закачи на системи

2. Фаза 2: Уништување на поголемиот дел од воената опрема достапна во Источна Европа од поранешниот Варшавски пакт – оваа фаза завршува

Фаза 3: Пумпање на украинската армија со стара опрема на НАТО од времето на Студената војна со цел да се ослободат западните залихи од таквата опрема – оваа фаза започнува. Се очекува и оваа техника да биде отстранета

Фаза 4: Донесете понапредна тешка воена опрема на НАТО во Украина, управувана од „волонтери“ и „пензиониран воен персонал“.

Фаза 5: Вметнување модерна опрема на НАТО со влез на армиите на НАТО во Украина и директно вклучување на НАТО во војната со фрлање војници од Источна Европа на боиштата

Фаза 6: Директна интервенција на американската војска и армиите на руските противници од времето на Студената војна на украинска територија со најсовремена опрема на НАТО.

Во моментов завршува етапата 2 и започнува етапата 3. Забележуваме дека дел од старата НАТО опрема не е испратена на фронтот, туку е акумулирана. Сигурен знак за претстојниот напад. На северниот дел од фронтот, украинското тешко оружје е недоволно, па Русите напредуваат. Во Бахмут и Авдеевка, украинското тешко оружје е исто така недоволно и затоа украинските бригади таму имаат сериозни проблеми.

Интересите се како што следува.

Американскиот интерес: Ослабување на Русија со придвижување на ситуацијата во фаза 4. Од етапата 5 наваму, штетата станува повеќе од користа, бидејќи САД ќе бидат длабоко вовлечени во војната со последователно слабеење на воениот капацитет. А Кина трпеливо чека Американците да ослабат за да го изеде колачот. Тортата се вика Тајван.

Рускиот интерес е да уништи што е можно поголем дел од украинската армија и да победи во војната. Фаза 3 им одговара на Русите. Фаза 4 исто така. Фаза 5 е непријатна и за нив, бидејќи тоа значи проширување на војната и излегување од контрола исто така. Гледано поопшто како конфликт меѓу НАТО и Русија – оружјето на НАТО се уништува во Украина со многу побрзо темпо од руското. Се намалува предноста на НАТО во конвенционалното оружје, што ја намалува веројатноста за директна конфронтација меѓу НАТО и Русија.

Наш интерес? Економско – снабдување со муниција на украинската армија. Политички – да не биде повторно повреден меѓу атиците и ударите.

Процес 2: Логистиката на руската армија. Дали ракетите се завршени – не. Дали останаа без школки – не. Па, тогаш работите продолжуваат како порано. Односно, континуирана артилериска супериорност на руската армија и истовремени големи загуби во живата сила на украинската армија. Еве ги фазите:

Фаза 1: Користење на оружјето акумулирано за време на Студената војна

Фаза 2: Употреба на оружје развиено во 20-тите години по Студената војна

Фаза 3: Користење на оружје развиено во последните 10 години

Овде, работите се во фаза 1 – Русите сè уште имаат многу оружја од студената војна. Се користат мал број оружја од Фаза 2, претежно тенкови и оклопни возила, оружја од фаза 3 ретко се користат, најмногу за тестирање. Значи, тука има многу простор за развој.

Процес 3: Нумеричкиот состав на украинската армија. Овој процес не оди добро. Резервите за мобилизација во Украина се при крај. Ќе собереме силици за рација. Мора, или системите ќе се исклучат. Западњаците се практични – кога ќе видат дека нема веќе топовско месо, ќе се ракуваат со Русија и ќе ја поделат Украина. Кои се фазите овде.

Фаза 1: Понижување на нумеричкиот состав на украинската армија од почетокот на војната. Сцената е завршена. Неповратните загуби на украинската армија се многу поголеми од бројките на почетокот на војната

Фаза 2: Масивна мобилизација во Украина. Ова трае цела година и води кон исцрпување на мобилизацискиот ресурс. Сцената завршува.

Фаза 3: Фаќање Украинци на улиците на украинските градови. Оваа фаза е започната веќе некое време, што е јасно видливо од клиповите на мрежите. Украинскиот мобилизациски ресурс е исцрпен.

Фаза 4: Недостаток на топовско месо во Украина. Почеток на лов на топовско месо во Источна Европа во форма на „доброволци“ и пензионирана војска.

Фаза 5: Фрлање редовни единици на источноевропските армии на земјите-членки на НАТО во Украина

Фаза 6: Фрлање на американската војска и армиите на другите земји на НАТО, полномошниците на Русија од Студената војна, на украинска територија

Во моментов работите се во 3-та етапа. По пролетната офанзива, се очекува ситуацијата да оди на етапа 4. После тоа, се очекува да започне пропагандата за враќање на избеганите Украинци во Украина и почеток на пропагандата што волонтира и „ пензионирана војска“ во Украина. Ајде да видиме тогаш какви нуркања на морски ежови ќе започнат во телевизиските студија, кога релевантниот крап ќе биде прашан дали ќе ги поддржи зборовите за поддршка на Украина со дела, со тоа што ќе оди да се бори на фронтот. Ќе испадне дека сите крапови се на смртна постела и имаат толку многу болести што аха, аха ќе умрат.

Процес 4: Статус на инфраструктурата. Украинската инфраструктура продолжува да оди по ѓаволите. Рускиот јазик не е засегнат. Руската економија успешно се справува со сите видови санкции. Украинскиот – ако се стопираат системите, веднаш ќе падне. Значи, инфузијата од десетици милијарди мора да продолжи. Колку долго? Се додека има топовско месо за напред. Нема топовско месо, нема немири, нема начин да се оправдаат десетици милијарди што ги истураме во нив. Руинирана инфраструктура, лоша економија. За да има победа на Украина, руската инфраструктура и економија мора уште повеќе да се уништат. Нема ниту топовско месо ниту оружје за да се реализира таква цел. Кои се фазите овде

Фаза 1: Украинската критична инфраструктура не беше уништена. Ова заврши во октомври минатата година

Фаза 2: Генерал Армагедон активно ја уништува украинската критична инфраструктура. Ова заврши пред околу два месеци со резултат – уништување на значителен дел од украинската критична инфраструктура

Фаза 3: Генералот Армагедон е подвиткан, уништувањето на критичната инфраструктура на Украина се одвива со побавно темпо.

Фаза 4: Целосно уништување на инфраструктурата во делот на Донбас под контрола на Украина. Тоа се очекува да се случи во битката за Славјанск и Краматорск.

Фаза 5: Уништување на инфраструктурата на левиот брег на реките Днепар.

Фаза 6: Уништување на инфраструктурата во Одеса и Харков

Фаза 7: Масовно уништување на инфраструктурата на десниот брег на реките Днепар.

Фаза 8: Уништување на целата инфраструктура на Украина.

Моментално сме во фаза 3. Руските напади се концентрирани повеќе на фронтовите отколку на инфраструктурата. Логично – се подготвува пролетна офанзива и Русите бараат да ги нарушат подготовките, па дури и да пропаднат со мелници и артилериски и воздушни напади врз украинските единици. Ситуацијата полека се движи кон четвртата фаза со почетокот на руското систематско гранатирање на Славјанск.

Процес 5: Надпраг шок. А денес нема. Ја гледаме серијата „Прагот“. Русите се обидуваат да го симнат, Американците се обидуваат да го држат доволно високо, но не толку високо за Русија да користи нуклеарно оружје. За да се задржи прагот релативно висок, украинските војници маршираат секој ден. Ајде да размислуваме прагматично. Ќе има војници за пролет. Ќе има и за лето. Доаѓа крвавото лето 2023 година. Чекорите овде се како што следува

1. Фаза 1: Прагот е висок. Не се прескокнува и војната продолжува.

2. Фаза 2: Прагот за едната страна почнува да паѓа. Во моментов опасноста е украинскиот праг да падне поради исцрпување на расположливото украинско топовско месо. За да не падне прагот, бидејќи нема украински топовско месо, топовското месо мора да доаѓа од источна Европа.

3. Фаза 3: И чаденото месо од Источна Европа не е доволно за да се одржи висок праг. Потоа – или интервенција на армиите на НАТО да го задржат прагот високо и да се обидат да го урнат руското знаме или да заврши војната – привремено, до почетокот на следната војна.

Моментално сме тука на етапа 1. Има уште украински топовско месо, има доволно дури и за уште една голема брзање. Ја чекаме големата брзање. На Крим. Сите го чекаме – и рускиот генералштаб и американскиот генералштаб. Подготовките се во тек. На топовското месо не му се кажува дека барем една стандардна кутија ќе оди 2 метри под земја. Стандарден корпус е 4 полни дивизии или ако сакате 12 полни бригади, а за оние кои сакаат да бројат уште полесно – 36 баталјонски тактички групи. Немаме толкава војска, дури и да ги броиме функционерите. Ќе биде голема радост да се знае овој јуруш од сега па натаму.

Процес 6: Суштински движења на фронтовите. Бахмут полека е опкружен. Авдеевка – исто така. Таму се оформи следната мелница за месо – Русите почнаа да фрлаат големи плански воздушни бомби таму. Покрај Угледар, украинската армија ја зајакна ситуацијата. Сепак, резервите не беа доволни за да се одржи фронтот и полека се движеше кон запад. Она што го гледаме е дали на украинските единици во Бахмут ќе им биде наредено да се повлечат или ќе биде гранатирана дивизија. Знаете која е слабата точка на украинската армија – топовското месо. Доколку стане недоволен, системите ќе бидат стопирани. Што значи поделба на Украина. Што не чека овде?

Фаза 1: Продолжување на работата на Мелница за месо Бахмут. Украинската команда таму фрлила 4 нови бригади, кои се очекува да бидат замрзнати во рок од еден месец.

Фаза 2: руски напади во правец на Константиновка, Славјанск, Краматорск и Купјанск. Почеток на решавачката битка за Славјанск и Краматорск.

Фаза 3: Пролетна украинска брзање во чест на почетокот на изборната кампања во Соединетите држави. 100.000 луѓе топовско месо, тоа се 30 бригади или 90 баталјонски тактички групи. Доаѓа големата битка. Русите сепак овојпат ќе отстапат територии еден по еден за да ја зачуваат својата жива сила. И двете страни се свесни – ако си заминат овие 100.000, војната завршува, нема повеќе топовско месо од локални извори.

И така – чекаме и видиме. Борбената сила на достапните украински војници за нападот се намалува поради мелниците за месо во Бахмут и на други места. За нападот се собира старата опрема на НАТО, се уште има топовско месо. Прелиминарните избори во САД се ближат.

Ние сме во фаза 1. Битката за Бахмут сè уште не е завршена. Со новите засилувања, украинската група таму има околу 20.000. Можеби ќе издржат уште еден месец ако не се повлечат. За еден месец, пак, од овие речиси две дивизии нема да остане речиси ништо. Мелницата за месо работи. Април ќе биде интересен месец.

Процес 7: Идеолошката борба. Работите се прилично мирни во Русија, ситуацијата на фронтот во моментов е поволна, нема услови за масовни немири.

Проблемите се со Украинците. Сегашната фаза е тука

Фаза 1: Пропаганда се обидува да ја игнорира работата на мелницата за месо Бахмут и огромните украински загуби таму. Русите се бореа со лопати, бели загуби за 1 Украинец – 5 Руси и така натаму. И мелницата за месо работи – очигледно лопатите се страшно оружје, а руските војници се како зомби – ја уништувате, повторно се случува. Вие го уништувате – тоа се случува повторно. Или, пак, целата работа со лопатите и 5-те убиени руски војници за секој Украинец е уште една гола кука за нашите хараниери, кои бидејќи не ни помирисале на касарна, немаат начин да знаат дека откако артилериците ќе застрелаат област, тие веќе се само со тоа што гледаат каде има украинско движење и ги знаат координатите за гаѓање.

Следно

Фаза 2: Украинската пропаганда почнува да објаснува зошто биле неопходни огромните украински загуби во мелницата за месо Бахмут, откако американскиот Генералштаб, како што се нарекувал, долго време ги советувал да се повлечат бидејќи стоењето во Бахмут ги трошело резервите потребни за пролетната офанзива. . Овде гледаме разлика во интересите. Американците сакаат пролетен залет за добар почеток на примарната кампања на актуелната администрација. Меѓутоа, за украинското раководство задржувањето на Бахмут е фиксна идеја и тие се заложници на оваа идеја – доколку Бахмут падне, штетата за моралната стабилност на армијата и општеството ќе биде голема. На Русите не им пречи да ја продолжат мелницата за месо во Бахмут. Градот е уништен, одамна е пукано. Друга работа е да се бориме против недопрените утврдувања и неиспуканата артилерија Славјанск или Краматорск.

Процес 8: Пропаганда кај нас. Целосната тага продолжува. Че и жалост. Нема суптилна национална пропаганда. Украинскиот е оставен да биде. И таа е целосен аматер. Оставен е американскиот да се фрли. Но, таа има луѓе кои не ни знаат каде е Украина. Бугаринот е многу поупатен затоа што Украина му е под нос.

А Витанов вели – средете си ја пропагандата, гледајте реално на работите. Не – на телевизија сме преплавени со херои со светли очи кои пророкуваат неодамнешна украинска победа. Следува крваво лето, со големи битки и монструозни загуби на двете страни. Загубите на Украинците ќе бидат многу поголеми, бидејќи повторно ќе има напад со политички цели против артилериската надмоќ на непријателот. Но, вие не ме слушате. Слушајте што ви кажуваат оние со сјајни очи. Читаш што пишувам: ги слушаш оние со блескави очи, но никогаш не заборавај каде е црвената линија на Витанов. И тоа е – испраќање бугарски војници на фронтот. И оваа линија е иста како линијата на цар Борис III.

Во Бугарија има обиди за активирање на проукраинската пропаганда. Сепак, започнаа антивоени демонстрации. Па, тие ќе почнат. Народот не сака да се осиромаши поради оваа војна и не сака да ги прати своите синови на фронт поради сјајните очи на charanieros bulgaricus, кој се фрла на голата јадица на најавените дневни украински победи. Оваа војна нема да заврши добро за Украина. Ти имам напишано одамна и многу пати. Размислете што ќе правите после војната, оти атосите ќе се разберат, а магарињата пак ќе ги клоцаат. Запомнете

Закон на Витанов: Додека си магаре, не заглавувај во грмушки.

Возиме понатаму

Политички науки – (Ден 106)

Продолжуваме со спектакуларната фигура на политичкиот лидер. Од денеска почнуваме да разговараме за видовите политичко лидерство. Ја знаете нашата тактика – трчаме по ќошињата кај соодветниот вујко или дедо и гледаме како тие ги измазнуваат работите од неговиот агол.

Денес трчаме до аголот каде што Ласвел продава чај. Типичен практичен дуќанџија, или можеби не бил дуќанџија, но јас сум сега стар, заборавам. Како практичен продавач, Ласвел од негов агол ни кажува дека политичките лидери можат да се класифицираат според видот на нивното однесување. Имаме такви лидери

1. Агитација – измачувај го народот со моќта на зборовите, пробај ораторство, дај личен пример

2. Организациски – влијание врз политичкиот процес со користење на можностите на постоечките структури

3. Теоретичари – измачувајте го народот со моќта на логиката и обидете се да ја изгаснете со интелект

Доминантен водач на агитацијата беше Мусолини. Овде гостуваат и сите видови уметници и комичари кои достигнале лидерска позиција. Другарот Сталин е организациски водач. Тој ги користи можностите на системот – не е важно кој како гласа, важно е кој ги брои гласовите, нели? Конечно – водечки теоретичар е Чембрлен – кој потпишал труд со Хитлер и со моќта на логиката се обидува да го убеди народот дека овој труд вреди нешто.

Па како е кај нас, па ние сме јужна држава, овде зборот организација е валкан, нема добри организациски лидери. Види, ако се појави некој, ќе им ја каже играта на другите. Но не. Што имаме – па, имаме агитатори и теоретичари. Некои со блескави очи го мачат народот со приказни дека кога ќе дојдат на власт, Авгејските штали веднаш ќе се претворат во реки од мед и путер. Останатите веќе 35 години теоретски размислуваат како ќе ја изградиме светлата иднина со Хајек, Фридман и фон Мизес, а уште градат Авгејски штали. Но, знаете дека – уште 10 години и песната повторно ќе се пушта – 45 години е доволно, доста… Да ве потсетам на тоа. Еве едно отстапување. Таканаречената економска школа во Чикаго потфрли насекаде, на пример во Чиле лично Пиноче ги избрка – смешна приказна што не ви ја кажуваат. Онаму каде што е вистината – во неокејнзијанското училиште за економија на Технолошкиот институт во Масачусетс. Зошто толку го сакаш МИТ Витанов? Лесно да се одговори – мојот германски претпоставен таму ги правеше своите први теории под водство на еден од големите американски математичари Лу Хауард. Оттаму доаѓа Сатана Витанов, кој 35 години ја набљудува економската состојба кај нас и многу добро знае до каде ќе ја однесе австриската школа – до каде беше однесена и Австро-Унгарија. Па што беше – 45 години е доста, доста… Ајде, сети се на ова, па за 10 години пак ќе разговараме. кој 35 години ја набљудува економската состојба кај нас и многу добро знае до каде ќе ја однесе австриската школа – до таму што беше однесена и Австро-Унгарија. Па што беше – 45 години е доста, доста… Ајде, сети се на ова, па за 10 години пак ќе разговараме. кој 35 години ја набљудува економската состојба кај нас и многу добро знае до каде ќе ја однесе австриската школа – до таму што беше однесена и Австро-Унгарија. Па што беше – 45 години е доста, доста… Ајде, сети се на ова, па за 10 години пак ќе разговараме.

Ајде, доста е за денес. Утре – повеќе.

Следува некои демографија од брошурата

ВИТАНОВ, ДИНАМИКА НА НАСЕЛЕНИЕТО И НАЦИОНАЛНА БЕЗБЕДНОСТ, 2005 година (62 ден)

… Кога клучниот ресурс, како што е храната, е во вишок, бројот на поединци во популацијата почнува да се зголемува Ова зголемување се намалува и станува нула во точката каде што ресурсот станува ограничен Оваа точка на заситеност ја дефинира носивоста на ресурсот …

Цитирам, па, го цитирам проклетиот Витанов од горната книшка – стр.84.

Сега да видиме. Имаше папо во сока. Луѓето купуваа и произведуваа. И населението растеше. И денес има папо, но колкумина можат да си дозволат да купат доволно? Зошто Витанов беше таков? – прашува Дундио Диванов Сладкопрудни. Тажно лице, не длабоко размислување, но тоа е друга тема. Па, Дандио, одговара Витанов, си заспал кога ти го уништиле земјоделството и се станало увозно, по цените што ги кажуваат трговците. Чесите, Дандио, не згрешија. Но, вели Витанов, едно е Иречека, друго е нашата Гања со вреќичките. И многу носивост на ресурси се ниски и не дозволуваат раст на населението. Втурнете некој ебан родизам во главите на луѓето, па гледајте ги да видите како ја зголемуваат популацијата. Видете, Дандео ги таргетира феминистките, особено во спортовите каде половите ги туркаат жените надвор. Феминизмот е мртов, Данди. неговата носивост брзо се намалува. Да живее родовиот Dundyo, неговата носивост расте, но знајте Dundyo Divanov Sladkoprdny

Законот на Витанов:

Растот на населението е обратно пропорционален на носивоста на родизмот.

Со едноставни зборови – многу полови – опаѓање на населението. Уште поедноставно кажано – многу пол – малку луѓе. Ова е ситуацијата. Види сега Дандио, вели Витанов – Малтус рекол дека населението се намалува за време на војни, природни катастрофи и епидемии. И Дандио ги вклучува двата неврони и почнува да размислува. После 3 саати заклучува дека родизмот не е војна. По уште 5 часа доаѓа до заклучок дека родовиот однос не е природна катастрофа. И застанува таму, бидејќи има само 2 неврони, нема трет неврон, а тој заборави што беше третиот што го кажа Малтус.

Така нежно живееме со носивоста на ресурсите.

Доста за денес. Ви посакувам здравје и успех, а војната и вирусите нека бидат подалеку од вас.