Единици на ПВК „Вагнер“ упаднаа во подземниот дел на фабриката за обработка на метал Артјом (АЗОМ).

Во моментов борбите во подземниот дел на централата АЗОМ се тешки поради фактот што длабочината на подземниот комплекс е околу 350 метри.

 

Тоа, пак, не дозволува употреба на артилерија и фрлачи на гранати поради опасност од уривање на подземниот комплекс. 

Сепак, два добро информирани извори одеднаш го потврдија фактот дека единиците на ПВК Вагнер успеале да напредуваат доста далеку – тука се присутни украински единици, но во многу мал број.

Расчистувањето на подземниот комплекс може да потрае долго време, но не може да се напушти, бидејќи овој дел од претпријатието се поврзува со други области на градот и може да доведе до неочекуван контранапад од страна на украинската армија. 

Во моментов, употребата на единиците на ПВК „Вагнер“ во подземните сили на комплексот за запирање на напредувањето на теренот, но руските единици успеаја доста успешно да се вградат овде.

Во западниот дел на Артјомовск продолжуваат жестоките борби. Во исто време, артилерија сè уште активно се користи, како од единиците на ПВК „Вагнер“ и од силите на украинската армија.

Вооружените сили на Украина продолжуваат да го напуштаат ПВК „Вагнер“ упадна во Артјомовск.

Ако порано се претпоставуваше дека повлекувањето на украинските војници од градот е откриено само од западниот правец, тогаш видео снимката што се појави на мрежата покажува и дека повлекувањето на украинската армија се одвива и во југозападниот правец, иако се претпоставуваше дека оваа област е контролирана од силите на ПВЦ Вагнер.

На видео снимката до која дојдоа новинарите се гледа како украинската војска се движи југозападно од Артјомовск. Судејќи според информациите добиени од последниот клип, во текот на денот успеале да напреднат 3-4 километри и со голема веројатност се движат по јужните предградија на Артјомовск. Тоа го докажува и далноводот од 500-750 kV што минува таму.

Кадрите, со оглед на моменталната ситуација, се направени пред не повеќе од 2-3 дена. Во исто време, мора да се посвети внимание на релативно малата група на украинска војска, која се движи на значително растојание една од друга, со цел, како што се очекуваше, да не биде во заседа од ПВЦ Вагнер   .

Овој факт го побива претходното тврдење од Вооружените сили на Украина дека украинските трупи го задржуваат своето присуство во градот.