Пандемијата на Ковид заврши, но нејзините ефекти врз психата на огромен дел од населението остануваат. За време на двете активни години на заклучување, мерки, маски и други слични луди одлуки, научниците, главите што зборуваат и експертите ги повторуваа своите максими една по друга, лансирајќи ги како апсолутна и непобитна вистина, пишува Flagman.bg

 

Секој што веруваше поинаку беше третиран како „теоретичар на заговор“, „Бај Гањо“, „неук“, па дури и „будала“. И иако имаше доволно информации на интернет во текот на пандемијата, кои јасно покажаа дека не треба да се земе во номинална вредност сè што излегува од устата на експертите, многумина не се ни трудеа да ги проверат информациите, слепо верувајќи во она што другите го познаваат. .

 

Сега водечките медиуми кои беа моторот на „вистината“ за време на Ковид, почнуваат да „враќаат“. Во написот пред неколку дена во Њујорк пост, насловен како „10 митови кажани од експертите за Ковид – сега се разоткриени“, публикацијата се обиде да ја оправда својата позиција, која ги осуди оние кои не веруваат во официјалната наратив – за торбите на телото и апокалипсата. ако не го следиме советот.

 

Сепак, во публикацијата се прецизира дека иако т.н ако „експертите“ беа во грешка, тогаш ова беше „нормално“ и „разбирливо“, бидејќи можевме да работиме само со информациите што ги имаме. Но, кои се митовите во прашање? Можеби ќе бидете изненадени.

 

#1 Природниот имунитет не ве штити

За да се разоткрие овој мит, апсолутно не е потребно експерт јавно да го каже. За 99% од човечката милениумска историја, единствената одбрана на телото била природна и нема причина да се мисли дека не може да се справи со новиот вирус како што се справувал со другите нови низ годините.

Научен труд објавен во „Лансет“ сега сумира вкупно 65 големи студии спроведени во 19 земји кои убедливо откриваат дека природниот имунитет е барем исто толку ефикасен како вакцините, ако не и повеќе.

Податоците за ова беа познати цело време, но некому му се чини незгодно. Но, постојано се промовираше – вакцинирајте се и ако сте имале некоја болест, бидејќи имунитетот ви е послаб. Ништо, барем на болните им се даде некаква шанса да добијат „зелени потврди“, иако критериумите за тоа беа апсурдно високи.

#2 Маските штитат од пренесување на вирусот

Ниту тука нема изненадување. Дека ова е мит е јасно уште од почетокот на пандемијата, а многу вистински медицински професионалци правилно го објаснија. Дури и лидерите на т.н „НОЌ“ пред почетокот на пандемијата, тие објаснија колку е бескорисно да се носат маски.

Студијата објавена минатиот месец од високо почитуван научен тим од Оксфорд јасно покажа дека маските немаат значителен ефект во спречувањето на преносот на вирусот. Инаку бевме казнети, ако не дај Боже се шетавме во парк без маска.

#3 Затворањето на училиштата го запира преносот на вирусот

…Има ли смисла да се дискутира за тоа? Статистиката е јасна – затворени или не, училиштата немаа речиси никакво влијание врз тоа како се пренесува вирусот. Студии за ова може да се најдат во речиси сите земји во Европа, а каде што нема, достапни се отворени статистички податоци за да се потврди тврдењето. Шпанија и Шведска се добри примери.

#4 Миокардитисот предизвикан од вакцини е многу поретки од оној предизвикан од инфекција

Потценувањето на ризикот од вакцините беше насекаде и кај сите функционери кои во текот на двете години од пандемијата на секој начин објаснуваа колку се безбедни и како треба да се верува на „науката“. Тие наведоа и лажни студии кои никогаш не би можеле да поминат научна критика ако не беше времето на Ковид.

И за разлика од тоа, огромна база на алтернативни студии врескаше дури и тогаш – по вакцината (mRNA), имате 6 до 28 пати поголеми шанси да добиете срцев удар. Особено кај младите од возрасната група од 16 до 24 години. Нема да ги споменеме десетиците спортисти кои во изминатите 2 години колабираа на терените навидум од никаде.

#5 Има корист од трета доза кај младите

Со оглед на претходно разоткриениот мит, овде нема многу што да се каже. Третите дози или т.н „бустерите“, на чист бугарски, имаа ефект кај постарите – несомнено затоа што не се изложени на ризик од миокардитис. Сепак, никогаш немало докази кои сугерираат дека бустерите, или воопшто вакцините, се неопходни кај младите луѓе. Но, не се малку семејства, дури и во „невакцинирана Бугарија“, кои на своите деца им дадоа трета доза.

Бр 6 20% од оние кои рецидив страдаат од т.н „долг КОВИД“

Тврдењето е повеќе од апсурдно на прво читање. Сепак, сега е докажано со неодамнешна студија во ОК дека само 3% од повторно заразените пациенти со Ковид имале симптоми кои траат до 12 недели по инфекцијата. Која е причината за ова?

Можеби едноставно, тоа што човек е уморен откако е болен не е причина да се смета дека заморот е симптом на т.н. „пост-Ковид синдром“. Ако на ова се додаде и задолжителниот карантин, кој го заморува телото чисто физички и психички – сликата станува покристално јасна. Т.н „долгиот КОВИД“ е попрво медицинизација на обичниот живот.

Со оглед на сето ова, слободно можеме да кажеме дека експертите кои го тврдеа спротивното и објективно ги навредуваа луѓето кои не ги слушаа, грешат. Дали тие се одговорни за своите постапки во последните 3 години е надвор од наша контрола.

Од чисто морална гледна точка, сепак, претставувањето на мислењето како факт од високата говорница не може да се прифати, а современото општество не смее да заборави и да ги насочи сите свои напори да се осигура дека катастрофата од мерките за ковид и лудиот одговор на пандемијата никогаш не се се повтори повторно..