Проф. Николај Витанов даде кратки информации за досегашните воени дејствија во Украина. 

Еве што напиша математичарот на својот Фејсбук профил: 

 

Воен бриф за 7 март 2023 година

СТРОГО ЗАБРАНЕТО ЧИТАЊЕ ОД СЕСТРА. ШТЕТНИ ЗА НИВНОТО ЗДРАВЈЕ.

Тука има место за техничка анализа, а не за фрлање чувства. Добрата анализа бара свежина, а не емоционално излевање. Трезно ја осуди мислата на Бизмарк дека мора да се грижиме за нашиот национален интерес. Националниот интерес со точно два ипол збора ви го објаснив: придобивки за народот. Значи, гледаме на оваа војна и секогаш се прашуваме: Која е користа за нас од ова?

Ги следиме бавните процеси, и тоа во низа. Затоа што бавните процеси се тие што ќе го одредат исходот на војната. Војните се одвиваат бавно, не како холивудски филм. Бавниот напредок е последица на брзината со која се одвиваат логистичките процеси. И гледајќи ја логистиката, можете да добиете добра идеја за тоа што оди каде.

Процес 1: Украинските системи и снабдувањето со украинската војска. Нема промени. Украина е закачена на системи и приливи исто колку што ја спроведува стратегијата последниот Русин да го убие последниот Украинец во конвенционална војна. Веќе не тече дека ќе започне нуклеарна војна. Сè е добро пресметано од гледна точка на американските интереси.

Американците можат да бројат и ќе ги земат своите. И Русите ќе го добијат своето. И логистиката оди според планот. Најпрво си замина тешката опрема на украинската армија и почна да го собира советското оружје од поранешна Источна Европа.

Завршува и почнуваат да и го даваат старото НАТО оружје. Кога ќе заврши, војната ќе почне да завршува, во спротивно ќе треба да стапи во акција новото НАТО оружје со војници на НАТО. Нему му одговара западниот воено-индустриски комплекс.

Процес 2: Логистиката на руската армија. Дали ракетите се завршени – не. Дали останаа без школки – не. Па, тогаш работите продолжуваат како порано. Односно, континуирана артилериска супериорност на руската армија и истовремени големи загуби во живата сила на украинската армија. Но Пригожин рече дека Вагнер нема школки. Гледаме – мелницата за месо во Бахмут работи. Значи има школки.

Процес 3: Нумеричкиот состав на украинската армија. Овој процес не оди добро. Резервите за мобилизација во Украина се при крај. Ќе собереме силици за рација. Мора, или системите ќе се исклучат. Западњаците се практични – кога ќе видат дека нема веќе топовско месо, ќе се ракуваат со Русија и ќе ја поделат Украина.

Во тек се логистички подготовки. Тешка опрема беше истоварена на пристаништата во Грција и Полска. Се прилагодија и Русите. Доаѓа голема битка. Слабата точка во него е присуството на украински топовско месо. Во Бахмут се фрлаат нови украински бригади.

Едноставното прашање е – каде отидоа тие што беа таму дека треба да се фрлат нови. Јасно е каде – во мелница за месо. Се додека не истече топовското месо. Овде планот е во 3 дела. Прво – отстранување на украински топовско месо. Потоа – искористување на топовско месо од Источна Европа. Конечно, врескање да се воведат армиите на НАТО во војна против Русија.

За секој случај – подготовка за улов број 13 за кој некој би помислил да бара одговорност од топовското месо.

Процес 4: Статус на инфраструктурата. Украинската инфраструктура продолжува да оди по ѓаволите. Рускиот јазик не е засегнат. Руската економија успешно се справува со сите видови санкции. Украинскиот – ако се стопираат системите, веднаш ќе падне. Значи, инфузијата од десетици милијарди мора да продолжи. Колку долго? Се додека има топовско месо за напред.

Нема топовско месо, нема немири, нема начин да се оправдаат десетици милијарди што ги истураме во нив. Руинирана инфраструктура, лоша економија. За да има победа на Украина, руската инфраструктура и економија мора уште повеќе да се уништат. Нема ниту топовско месо ниту оружје за да се реализира таква цел.

Процес 5: Надпраг шок. А денес нема. Ја гледаме серијата „Прагот“. Русите се обидуваат да го симнат, Американците се обидуваат да го држат доволно високо, но не толку високо за Русија да користи нуклеарно оружје.

За да се задржи прагот релативно висок, украинските војници маршираат секој ден. Ајде да размислуваме прагматично. Ќе има војници за пролет. Ќе има и за лето. Доаѓа крвавото лето 2023 година.

Процес 6: Суштински движења на фронтовите. Бахмут полека е опкружен. Маринка – исто така. Покрај Угледар, украинската армија ја зајакна ситуацијата. Сепак, резервите не беа доволни за да се одржи фронтот и полека се движеше кон запад. Тука нема промени. Она што го гледаме е дали на украинските единици во Бахмут ќе им биде наредено да се повлечат или ќе биде гранатирана дивизија.

Знаете која е слабата точка на украинската армија – топовското месо. Доколку стане недоволен, системите ќе бидат стопирани. Што значи поделба на Украина.

Она што се подготвува е пролетен украински налет во чест на почетокот на изборната кампања во САД. 100.000 луѓе топовско месо, тоа се 30 бригади или 90 баталјонски тактички групи.

Доаѓа големата битка. Русите сепак овојпат ќе отстапат територии еден по еден за да ја зачуваат својата жива сила. И двете страни се свесни – ако си заминат овие 100.000, војната завршува, нема повеќе топовско месо од локални извори. И така – чекаме и видиме. Борбената сила на достапните украински војници за нападот се намалува поради мелниците за месо во Бахмут и на други места.

Процес 7: Идеолошката борба. Работите се прилично мирни во Русија, ситуацијата на фронтот во моментов е поволна, нема услови за масовни немири.

Проблемите се со Украинците. Почнуваме да го подготвуваме теренот за падот на Бахмут. Американците одамна рекоа – еј, Украинци, не ги хранете жабите на Бахмут, повлечете се. Не, не. Беше наведено опкружување на малку повеќе од една украинска дивизија кај Бахмут.

Кланицата ќе биде страшна. Не знам како мислат украинските генерали, но од идеолошки и пропаганден аспект, погромот ќе биде огромен. Тоа е веќе јасно, затоа во Бахмут се фрлаат нови и нови украински бригади. Се сеќаваш што ти пишав сто пати

Закон на Витанов: Генерал се вразумува кога ќе му снема резерви.

Нека мислат на него украинските генерали. Ќе ги туркаат да фрлат повеќе топовско месо во мелниците за месо. За политичкото раководство работите се јасни – во случај на неуспех – грип број 13. А генералите ќе бидат обвинети.

Процес 8: Пропаганда кај нас. Целосната тага продолжува. Че и жалост. Нема суптилна национална пропаганда. Украинскиот е оставен да биде. И таа е целосен аматер. Оставен е американскиот да се фрли. Но, таа има луѓе кои не ни знаат каде е Украина. Бугаринот е многу поупатен затоа што Украина му е под нос.

А Витанов вели – средете си ја пропагандата, гледајте реално на работите. Не – на телевизија сме преплавени со херои со светли очи кои пророкуваат неодамнешна украинска победа.

Следува крваво лето, со големи битки и монструозни загуби на двете страни. Загубите на Украинците ќе бидат многу поголеми, бидејќи повторно ќе има напад со политички цели против артилериската надмоќ на непријателот.

Но, вие не ме слушате. Слушајте што ви кажуваат оние со сјајни очи. Читаш што пишувам: ги слушаш оние со блескави очи, но никогаш не заборавај каде е црвената линија на Витанов. И тоа е – испраќање бугарски војници на фронтот. И оваа линија е иста како линијата на цар Борис III.

Возиме понатаму

Политички науки – (ден 103)

Продолжуваме со спектакуларната фигура на политичкиот лидер. Продолжуваме да трчаме по аглите за да дознаеме кој како ја гледа фигурата на политичкиот лидер.

Лидерот мора да ги има вистинските квалитети, не повикуваат поддржувачите на теоријата за лидерски квалитети. А овие квалитети се интелигенција, енергија, способност за предвидување, способност за привлекување внимание, смисла за хумор, цврст карактер. И уште други. Но, да ги видиме овие. Енергијата на политичката сцена кај нас – тече од енергија. Ум, памет, ум бараме, а некако го наоѓаме во мали количини. Значи, многу енергија, малку мозок. Ајде да го поправиме во едно

Закон на Витанов: За повеќето политичари, производот на умот и енергијата е еднаков на константа.

Народот на поинаков начин кажа за приватен случај (не само за политичарите). Многу енергија значи без луд замор. Според законот на Витанов, многу енергија одговара на малку ум. За што народот така кажа – пиј вода и продолжи. Значи, посебниот случај на горенаведениот закон Витанов е:

Нема луд замор. Пие вода и продолжува.

Ајде, доста е за денес. Утре – повеќе.

Следува некои демографија од брошурата

ВИТАНОВ, ДИНАМИКА НА НАСЕЛЕНИЕТО И НАЦИОНАЛНА БЕЗБЕДНОСТ, 2005 (59. ден)

… Глобализацијата нема само позитивни страни. Со него, јазот меѓу земјите со високи и ниски приходи станува бездна…

Цитирам, добро, го цитирам проклетиот Витанов од горната книга.

И внатре во земјите нееднаквоста се продлабочува. Ајде да го илустрираме вака

Законот на Витанов: Производот на просечниот приход на богатите и просечниот приход на сиромашните е количина која полека се менува

Што следи од овде. Претпоставете дека полека променливата количина е константа. Тогаш кога богатите стануваат побогати, сиромашните стануваат посиромашни. Ова е забележано и во дивиот капитализам. Застанувате на страната на дивиот капитализам. Ја испушташ голата кука наречена хипотеза Кузнец (тој е Американец, немој да мислиш поинаку): Но во почетната фаза на развој може да има нееднаквост, но потоа ќе се намали и ќе се сведе на нула. Па добро. Откако ќе започне процесот, тешко е да се запре.

Во земјата на дивиот капитализам, богатите стануваат побогати и се опкружени со осиромашувачки маси на луѓе. Богатите се изолираат од сиромашните народни маси, сиромашните народни маси одат кон апсолутна сиромаштија, односно кон состојба на недостаток на ресурси за одржување на минимално физичко здравје. Што да прават сиромашните? Бохчичка и мигрираат кај што има барем папо. Од села до градови. Од градовите во странство. И мизеријата се продлабочува. И каде е проблемот? Во дивиот капитализам. Ако е капитализам, мора да се развива така што законот на Витанов го има на ум.

Но, Витанов, ќе речете, зголемувањето на просечните примања на сиромашните ќе го намали просечниот приход на богатите! Што да прават сиромашните богаташи? Што треба да прават? Енергијата да се насочи кон регулирање на дивиот капитализам, за во законот на Витанов да нема константна, туку полека растечка вредност десно. Така, приходите на сиромашните ќе растат и тие ќе се оддалечат од апсолутната сиромаштија, а приходите на богатите ќе растат. Во некои земји тоа е случај и тука се слеваат мигрантските текови.

Па, Витанов, ќе речеш. Кај нас тоа што е десно во вашиот закон веројатно не е ни константна, туку количина која се намалува. Па, тогаш, погледнете го пристапот на апсолутната линија на сиромаштија. И кога ќе го поминете, оние под линијата ќе се сеќаваат на клупската песна, а оние над линијата ќе применуваат грип број 13. До тогаш? Која беше последицата од законот на Витанов погоре:

Нема луд замор. Пие вода и продолжува.

Доста за денес. Ви посакувам здравје и успех, а војната и вирусите нека бидат подалеку од вас.