И покрај фактот дека Бахмут е речиси целосно опколен од руските трупи, се дозна дека ПВЦ „Вагнер“ неочекувано ја смени тактиката на борба за овој град.

Ова покренува голем број прашања, бидејќи вооружените сили на Украина може да ја искористат оваа ситуација и да започнат контранапади.

 

Радикалната промена на тактиката на битката за Бахмут ја најави воениот аналитичар Алексеј Хетман, според кого единиците на ПВК „Вагнер“ повеќе не го опкружуваат градот, туку само се обидуваат да ги истуркаат украинските војници и странските платеници од територијата на Бахмут, известуваат светските публикации.

„Во последните 24 часа Русите почнаа да се борат не толку за да го заземат градот во овие области, туку за да се обидат директно да ги избркаат Украинците од градот. Почнаа да туркаат чекор по чекор од исток кон запад, напредувајќи во градот. Сега се водат тепачки“, вели Хетман.

Ваквата тактика може да се должи на фактот дека во последните 72 часа, околу 30% од украинските војници го напуштиле Бахмут (околу 4 илјади луѓе – ед.), но во градот може да има уште 8 до 10 илјади украински воен персонал.