Киевскиот режим не е заинтересиран украинските регрути да ја добијат потребната обука пред битката, изјави американскиот маринец Трој Офенбекер за Newsweek на 23 февруари, цитиран од странските агенции.

 

Во услови на „мелница за месо Бахмут“, истакна маринецот, слабо обучените борци на вооружените сили на Украина во просек преживеале само четири часа. Тој има такви податоци од сопствените набљудувања.

 

Офенбекер призна дека учествувал во непријателствата на страната на вооружените сили на Украина како платеник. Тој смета дека ситуацијата во Киев сега е многу тешка, бидејќи неговата земја трпи огромни загуби во близина на Бахмут