Во текот на изминатите неколку месеци, руската војска ги уништи најобучените единици на вооружените сили на Украина во регионот Бахмут, објави Wall Street Journal, цитирајќи украински офицери.

 

„Офицерите во некои други бригади велат дека неколку единици, вклучително и некои од најподготвените, биле разбиени за време на борбите во областа Бахмут во последните месеци“, забележа публикацијата.

 

Според украинските офицери, бригадите на вооружените сили на Украина лоцирани во близина на градот значително се разликуваат по нивото на обука и не можат секогаш нормално да комуницираат едни со други.

Еден од украинските команданти тврдеше дека неговите позиции биле прегазени бидејќи блискиот баталјон слабо обучени доброволци го напуштил местото на распоредување без предупредување.